Buitenland
NOS

Aan boord een hospitaalschip voor gewonde Gazanen: 'Heel aangrijpend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan boord een hospitaalschip voor gewonde Gazanen: 'Heel aangrijpend'

Voor de kust van Egypte ligt een Frans hospitaalschip waar gewonden uit Gaza worden behandeld. Correspondent Daisy Mohr mocht aan boord van het schip gaan. De afgelopen twee maanden zijn daar meer dan duizend patiënten geholpen.

NOS Radio 1 Journaal 23 januari 2024

"Het zijn zwaargewonde mensen die deze dringende nood hebben voor goede medische zorg, die ze nergens hebben kunnen krijgen. Het is ook maar net wie het geluk heeft gehad om Gaza te kunnen verlaten", vertelt Mohr.

"Er zijn vooral veel kinderen aan boord. Een heel hoog aantal met amputaties. De kinderen mogen een ouder meenemen, maar die hebben ze vaak niet meer. Dus er is ook een hele grote groep wezen."

15-jarige Ahmed

"Ik ontmoette Ahmed van vijftien jaar met een verbrijzeld been. Een kleine week geleden kwam hij Gaza uit. Hij raakte gewond bij een bombardement op 1 november al en kon sindsdien de hulp niet krijgen die hij nodig had."

"Aangekomen op het schip heeft hij meteen een grote operatie gekregen", zegt Mohr. "Hij was daar met zijn moeder en broertjes en zusjes, maar hij moest echt heel hard huilen toen hij over zijn vader vertelde."

'Helft vriendjes leeft niet meer'

"Die kwam de grens niet over en is nog in Gaza. Hij werkt als arts in een van de laatste ziekenhuizen, waar het gezin ook wekenlang kampeerde in een tentje. En sinds ze in Egypte zijn, hebben ze hem niet kunnen bereiken", aldus Mohr.

"Er is geen verbinding. Daar is Ahmed ongelooflijk verdrietig over. Hij vertelde ook over zijn vriendjes, van wie de helft niet meer leeft. Een heel groot deel is gewond en van een ander deel weet hij helemaal niet hoe het met ze gaat."

Militaire artsen

"De militaire artsen aan boord hebben in hun carrière al heel wat gezien, maar je merkt ook dat zij zijn aangedaan. Een arts vertelde dat zij haar professionele gezicht de afgelopen twee maanden heeft weten te behouden", vertelt Mohr.

"Maar dat zij volgende week naar huis gaat in Frankrijk en dan ook wel even heel hard zal gaan huilen om alles wat ze gezien en gehoord heeft. Het is echt allemaal heel aangrijpend."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie