Buitenland
VPRO

Spaans horeca-debat laait op: '12 uur werken per dag hoort erbij'

foto: JAIME REINA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaans horeca-debat laait op: '12 uur werken per dag hoort erbij'

In Spanje zorgen de uitspraken van José Luis Yzuel, baas van de Spaanse horecasector, voor flink wat opschudding. Het raakt aan de lopende discussie over de generatiekloof, vertelt correspondent Carlijn Teeven in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Spanje

Op een bijeenkomst voor Spaanse midden- en kleinbedrijven (MKB) heeft Yzuel zich geërgerd uitgesproken over de grote personeelstekorten waar het land mee kampt. Ruim 70 procent van de Spaanse MKB heeft moeite voldoende personeel vinden. "Veel werkgevers klagen over de grote uitdaging om gemotiveerd personeel te vinden", zegt Teeven. "Daar gooit de horecabaas een schepje bovenop. Hij stelt dat jongere generaties niet meer gewend zijn om te werken, en dat dagen van 12 uur maken er nou eenmaal bij hoort, zeker in het hoogseizoen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Storm van kritiek

Yzuel kreeg een storm van kritiek over zich heen, vertelt de correspondent. "Onder andere van een influencer die er zijn missie van heeft gemaakt om onrecht in de Spaanse horeca aan de kaak te stellen. Ook de minister van Werk, Yolanda Díaz, sprak zich uit. Zij noemde de uitspraken van de horecabaas onacceptabel. En ze zei: arbeidsrechten moeten worden nagekomen. In 1919 werd vastgesteld dat een werkdag uit acht uur bestaat, maar blijkbaar zijn er mensen die nog in het verleden leven."

Inmiddels heeft Yzuel zijn excuses aangeboden. Maar influencer Soycamareroo gelooft zijn excuses niet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Generatiekloof

Het Spaanse horecadebat raakt volgens Teeven aan de generatiekloof. Met aan de ene kant de boomer, die zegt dat millennials en generatie z niet meer weten wat werken is. En aan de andere kant de jongere generaties, die hun rechten kennen en zien dat werk best wat flexibeler kan. "Ik denk dat corona daar ook een rol heeft gespeeld. Toen werd duidelijk dat thuiswerken ook een optie bleek en mensen meer tijd over hadden voor andere dingen."

"De norm in Spanje is eigenlijk altijd geweest om fulltime te werken en lange dagen te maken. Maar er lijken de laatste tijd steeds meer stemmen op te gaan voor parttime werken. Dat wordt nu nog gepresenteerd als een soort nieuw modeverschijnsel, maar ik denk dat het wel aantoont dat er een kentering gaande is."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie