Buitenland
NOS

'Zodra de Taliban kwamen, zag je alleen nog islamitisch en mannen op tv'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zodra de Taliban kwamen, zag je alleen nog islamitisch en mannen op tv'

Haar echte naam wil ze niet geven, uit angst voor de Taliban. Want deze vrouw wil ooit nog terug naar Afghanistan. "Ik wil nu de waarheid kunnen zeggen van wat er daar gebeurt. En mocht ik ooit teruggaan, ben ik wel een target", zegt ze in Met het Oog op Morgen.

Afghaanse journalisten in de knel

In Afghanistan werkte ze bij een televisiezender. Die is inmiddels niet meer in de lucht. "Ik heb gezegd dat ze moeten stoppen. Het is heel moeilijk. Ze maken nog wel filmpjes voor social media." Andere zenders die nog wel in de lucht zijn, hebben een andere programmering. "Zodra de Taliban kwamen, zag je alleen nog maar islamitisch en mannen op tv."

Op die filmpjes zijn bijvoorbeeld de demonstraties van Afghaanse vrouwen te zien. En interviews met Talibanstrijders. "Ik zet vanuit hier dan Engelse ondertiteling eronder, zodat iedereen kan zien wat ze zeggen."

Niet dezelfde mensen

Dat de Taliban beloofd had niet dezelfde groep te zijn als 20 jaar geleden, vindt ze moeilijk te geloven. Toch heeft ze wel hoop. "De Taliban zijn wel dezelfde groep. Maar de mensen zijn niet meer de mensen van 20 jaar geleden. Vooral de vrouwen niet."

"Ik denk dat vrouwen nu wel meer van hun rechten weten. En ze realiseren zich natuurlijk dat als ze nu niet demonstreren, ze straks helemaal geen rechten meer hebben." Inmiddels heeft de Taliban aangekondigd dat demonstraties helemaal niet meer toegestaan zijn.

Toekomst

Hoe het verder zal gaan met haar televisiezender, weet ze nog niet. "De Taliban hebben aangekondigd een mediabeleid op te stellen van wat je wel en niet mag uitzenden en wie mogen werken. Daar wachten we op."

En mocht het mogelijk zijn, dan wil ze graag terug. "Als de Taliban er nog zijn, maar het is er veilig met bijvoorbeeld een gemengde overheid... Dan zou ik graag terug willen om de mensen daar te helpen. Maar dat zie ik op dit moment niet gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie