Buitenland
EONOS

Derk Sauer over waarschijnlijke crash Prigozjin: 'Dit is vintage Poetin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derk Sauer over waarschijnlijke crash Prigozjin: 'Dit is vintage Poetin'

Wagnerleider Prigozjin was waarschijnlijk aan het boord van het privévliegtuig dat woensdag is neergestort. "Als Prigozjin echt dood is, dan is dat echt een sensatie", aldus Derk Sauer bij Langs de Lijn en Omstreken. "We wisten dat het eraan zat te komen." Het moment is opvallend, want het is twee maanden geleden dat de Wagner-groep de mislukte coup op Poetin uitvoerde.

Derk Sauer over crash Prigozjin

Video niet beschikbaar

Het lichaam van Prigozjin is nog niet geïdentificeerd. "Russische staatsmedia hebben wel gezegd dat hij aan boord was, maar er doen ook nog geruchten de ronde dat er een tweede toestel was waar Prigozjin in zou zitten. Mocht dat het geval zijn, dan zou dat een nog grotere afgang voor het Kremlin zijn, want dan hebben ze het verkeerde toestel uit de lucht gehaald."

Vintage Poetin

Voor Sauer is duidelijk wat er is gebeurd: "Het kan bijna niet anders dan dat Prigozjin door Poetin uit de lucht is geschoten, alles wijst op een aanslag. Dat het zo openlijk gebeurt, dat is vintage Poetin. Of het nou om vergiftiging of moord, of in dit geval het neerhalen van een vliegtuig gaat, hij laat graag zien waartoe hij in staat is."

Sauer verwacht niet dat de Wagner-huurlingen wraak zullen nemen op de aanslag op hun leider. "Hun momentum van Wagner is weg. Het Russische leger is veel beter voorbereid. Poetin heeft zijn positie na de coup verstevigd. Het past allemaal in het beeld van consolidatie van zijn macht. Na de coup dachten we even dat Poetin verzwakt was, maar dat is absoluut niet het geval. Hij geeft nu een duidelijk signaal af: don’t fuck with me."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie