Buitenland

De Canadese stad Hope viert 40-jarig jubileum 'Rambo: First Blood'

VPRO
foto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. De Canadese stad Hope viert 40-jarig jubileum 'Rambo: First Blood'

'Keep fighting the good fight', dat waren de woorden van acteur Sylvester Stallone in een videoboodschap aan zijn fans in het Canadese plaatsje Hope. Het is 40 jaar geleden dat daar de allereerste Rambo-film werd opgenomen. En dat werd groots gevierd door de inwoners van Hope, vertelt correspondent Tom Bijvoet in Bureau Buitenland.

'Rambo Lane'

Fans van over de hele wereld reisden af naar het stadje om mee toe doen met de feestvreugde. Er werd dan ook flink uitgepakt door de inwoners van Hope. Speciaal voor dit jubileum is er een straat naar Rambo vernoemd, de 'Rambo Lane', die feestelijke werd onthuld. "Er waren diverse screenings van de film, zowel binnen als buiten. Ook waren er wandeltochten langs filmlocaties en als kers op de taart een echte Rambo stunt waarbij een tank in de hoofdstraat van Hope over een stel geparkeerde auto’s heenreed", vertelt Bijvoet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

200 figuranten

Voor de inwoners van Hope speelt de film nog steeds een belangrijke rol in hun leven. Zo hebben ruim 200 inwoners gefigureerd in de film. Daarnaast is First Blood meer dan alleen een simpele actiefilm. Het verhaal van Vietnamoorlog veteraan John Rambo vindt weerklank in een samenleving die zelf veel om zijn oorlogsveteranen geeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hollywood North'

First Blood is ook voor de Canadese filmindustrie een gevierde film. Het wordt beschouwd als het begin van Canada's succes als opnamelocatie voor Amerikaanse blockbusters waardoor het land de bijnaam 'Hollywood North' heeft gekregen. Zo zijn films als Brokeback Mountain, Fifty Shades of Grey, The Incredible Hulk en Titanic opgenomen in Canada.

Amerikaanse filmmakers kiezen voor Canada omdat het zoveel lijkt op de Verenigde Staten. Bovendien is het een stuk goedkoper om daar te filmen. "Als je denkt dat je Chicago of New York ziet in een film is het vaak opgenomen in Toronto", vertelt Bijvoet. Vancouver lijkt sprekend op de Amerikaanse stad Seattle en het Canadese platteland leent zich uitstekend uit voor de Amerikaanse prairies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie