Buitenland
WNL

Voorvrouw Free Russia NL: 'Poetin moet als niet-legitiem verklaard worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorvrouw Free Russia NL: 'Poetin moet als niet-legitiem verklaard worden'

Met de dood van Aleksej Navalny en presidentsverkiezingen die in Rusland op het programma staan, hoopt voorvrouw van Free Russia NL Kristina Petrasova dat wanneer Vladimir Poetin opnieuw wordt gekozen tot president, de internationale gemeenschap opstaat. "Hij moet als niet-legitiem verklaard worden", zegt zij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Navalny op 47-jarige leeftijd is overleden. De kwelgeest van Poetin kwam in een strafkamp om het leven. "Het was een bom die insloeg. Zelfs in de gevangenis, waar je vastzit, ben je niet veilig en kun je doodgaan.", zegt Petrasova van Free Russia NL, een beweging van Russen in Nederland, die de democratie in Rusland wil stimuleren.

Petrasova vertelt dat na de bekendmaking van de dood van Navalny veel Russen de straat zijn opgegaan. "Daarbij zijn bijna 200 mensen aangehouden. Er wordt hard gereageerd op hen. Mensen die bloemen komen leggen of samenkomen bij monumenten worden uit elkaar gedreven. Alle bloemen en kaarsjes worden meteen opgeruimd."

'Hij kon iedereen verbinden'

Bij Petrasova heerste er vooral ongeloof toen zij hoorde dat Navalny niet meer leeft. "Dat zo iemand dood kan. Hij heeft zoveel overleefd: de vergiftiging, gevangenisstraffen en hij is vaak in elkaar geslagen." Ondanks alles wist Navalny zijn strijd altijd voort te zetten, aldus Petrasova verder.

Voor Petrasova was Navalny een held. "Hij kon heel Rusland verbinden, zowel de oudere generatie als de jongere generatie. Hij kon zoveel mensen in verschillende regionen door het hele land op straat kon krijgen. Hij zal nooit vergeten worden. Hij zal altijd een inspiratie blijven, zeker voor de generatie jongeren die hij heeft opgevoed en beloftes voor vrijheid heeft gegeven", gaat Petrasova verder. "Hij blijft een inspiratie dat dingen mogelijk zijn, want hij heeft dingen voor elkaar gekregen."

Lichaam Navalny

De moeder van Navanly en zijn advocaat zijn naar het strafkamp gereden om zijn lichaam te zien. Navalny zou in een mortuarium moeten liggen, maar daar ligt hij niet. Niemand weet waar Navalny is.

"Daar heb ik helaas ook geen informatie over", zegt Petrasova. "We weten alleen dat er geen lichaam wordt vrijgegeven. Het lijkt erop dat zij tijd willen rekken en het lichaam niet willen teruggeven."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie