Buitenland
NOSNTR

Duitse IS-vrouw Jennifer W. voor de rechter

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse IS-vrouw Jennifer W. voor de rechter

In Duitsland is een vrouw aangeklaagd die als aanhanger van IS in Irak oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd. De Duitse Jennifer W. zou samen met haar man verantwoordelijk zijn voor de dood van een meisje dat ze als slaaf hielden. Dinsdag verschijnt ze voor de rechter.

In het radioprogramma Nieuws en Co blikken correspondenten Wouter Zwart en Judit Neurink vooruit op de rechtszaak.

De 27-jarige Jennifer W. sloot zich in de zomer van 2014 aan bij IS in Irak, na omzwervingen via Turkije en Syrië. Volgens de aanklagers werkte ze voor een moraliteitspolitie waarbij ze rondliep bij parkeerplaatsen in de steden Mosul en Falluja en controleerde of vrouwen zich aan de kledingvoorschriften van IS hielden. Tijdens haar patrouilles had ze een kalasjnikov bij zich en droeg ze een bomvest. Ze kreeg ongeveer 70 à 100 dollar per maand voor haar werk.

Ketting

Jennifer W en haar man zouden een 5-jarig kind in Mosul als huisslaaf hebben gekocht. Toen het meisje ziek werd en in bed ging liggen zou de man haar voor straf buiten aan een ketting hebben gelegd, waarna het kind stierf aan uitdroging. Volgens de Duitse aanklagers deed de vrouw niets om het meisje te redden. Volgens Neurink worden Jezidi's vaak slecht behandeld door leden van IS.

W. kan maximaal levenslang krijgen. Ze werd opgepakt toen ze voor nieuwe papieren naar de Duitse ambassade in Turkije ging.

Ster advertentie
Ster advertentie