Buitenland
NOS

Al workshoppend treinen naar de klimaattop in Glasgow

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al workshoppend treinen naar de klimaattop in Glasgow

De klimaattop in Glasgow gaat maandag van start en van heinde en verre stromen de deelnemers, demonstranten, journalisten en belangstellenden dit weekend de voormalige industriestad in Schotland binnen. In Amsterdam vertrok vanochtend zelfs een speciale trein, zag verslaggever Roel Pauw.

Video niet beschikbaar

Van een plezierritje langs meanderende rivieren en door oneindige polders is geen sprake, vertelt Pauw. De treinreizigers worden geacht hun tijd nuttig te besteden en hebben zich in moeten schrijven voor speciale workshops. Per coupé wordt er lesgegeven over bijvoorbeeld de vraag hoe het internationale spoorsysteem kan worden verbeterd zodat meer mensen per trein gaan reizen.

De top in Glasgow wordt gezien als cruciaal, maar een aantal grote vervuilers is er niet vertegenwoordigd, zoals Rusland en China. De top draait ook om geld, zegt correspondent Fleur Launspach. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop rijke landen arme landen financieel steunen bij het nemen van impopulaire maatregelen.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie