Buitenland
KRO-NCRV

Bezoek Pelosi slecht getimed? 'Juist nu moeten we China aan onze kant hebben'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bezoek Pelosi slecht getimed? 'Juist nu moeten we China aan onze kant hebben'

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan is "onverstandig", vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Het bezoek creëert volgens hem extra verbroedering tussen China en Rusland, juist op een moment dat we dit als Westen niet kunnen gebruiken, vertelt hij bij Spraakmakers.

China aan 'onze' kant

"We hebben een probleem met Rusland en we hopen dat de Chinezen ons daarin uiteindelijk in zullen steunen. Door dit soort dingen te doen gebeurt het omgekeerde: verbroedering tussen Rusland en China", zegt de buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio Hammelburg.

Risico militaire oefening

Defensiespecialist Peter Wijninga noemt het bezoek van de voorzitter van het huis van afgevaardigde uit de VS "ongelukkig getimed", maar hij vindt dat China onnodig "moord en brand schreeuwt" om dit bezoek. "Het gedoe komt voornamelijk uit China, dat laat spierballen zien."

De opgevoerde militaire oefening voor de kust van Taiwan ziet hij wel als een risico. "In de situatie die nu ontstaat – met de Chinezen die dichtbij de kust van Taiwan vliegen en varen – kan zomer een vergissing ontstaan." Mocht een nerveuze Taiwanees op een Chinees vliegtuig schieten, dan hebben we volgens hem "de poppen aan het dansen".

Oorlog China

Op dit moment is het Chinese leger – dat de militaire capaciteit de afgelopen jaren flink uitbreidde – niet in staat om Taiwan militair in te nemen. Maar dat betekent niet dat ze dit niet zullen doen, zegt Wijninga. "Achteraf kun je vaststellen dat de Russen niet klaar waren om Oekraïne binnen te vallen en te veroveren. Het is maar net hoe reëel het beeld van Xi Jinping is over de daadwerkelijke gevechtskracht van het leger."

Hij sluit een militaire aanval van China op Taiwan dan ook niet uit. "In 2027? Ik weet het niet, het zou kunnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie