Buitenland

President Colombia: ‘Liever een imperfect akkoord dan een perfecte oorlog’

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. President Colombia: ‘Liever een imperfect akkoord dan een perfecte oorlog’

[VPRO] Het vredesakkoord in Colombia, dat maandag is getekend, moet een einde maken aan 52 jaar geweld tussen de regering en de guerrilla. Bij die lange strijd vielen honderdduizenden doden en miljoenen mensen raakten ontheemd. Morgen gaan de Colombianen over het akkoord stemmen. Volgens de peilingen gaat een flink deel tegen stemmen. Wie zijn de tegenstanders van deze vrede en wat zijn hun bezwaren?

Niet alle Colombianen zijn blij met de afspraken die zijn opgenomen in het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillastrijders. Het hoofdargument is dat er geen gerechtigheid wordt gedaan als de FARC-leden worden vergeven. Zo is er de regeling dat commandanten niet de gevangenis in zullen hoeven. Zolang ze mee werken met justitie dan krijgen ze maximaal acht jaar taakstraf. Dit terwijl ze soms gruwelijke dingen op hun geweten hebben. En over het geld wat de guerrillabeweging met afpersing en drugshandel heeft verdiend in de afgelopen decennia wordt niks gezegd in het akkoord.


Kamp bij de recente FARC-conferentie in El Caguan waarbij de guerrillaleden onderling hebben gestemd over het vredesakkoord. (Foto: Edwin Koopman)

Ook zijn de tegenstanders niet blij met de kansen die de oud-FARC-leden krijgen bij het terugkomen in de Colombiaanse maatschappij. Zij zullen namelijk ook publieke functies mogen gaan bekleden. Hiermee zou president Juan Manuel Santos het land hebben overgeleverd aan de communisten.


Ondertekening van het vredesakkoord op maandag 26 september in havenstad Cartagena, Colombia. (Foto: Edwin Koopman)

Gerechtigheid

De overtuiging dat er geen gerechtigheid wordt gedaan door de FARC-leden amnestie te bieden en weer terug in de maatschappij op te nemen is groot. Een parlementslid laat tijdens een protestactie in Bogotá weten: “Wij zijn tegen het akkoord met de FARC omdat het niet rechtvaardig is. Een vrede zonder gerechtigheid is geen vrede, maar brengt alleen nog maar meer geweld met zich mee. Wij gaan ‘nee’ stemmen en we zullen ook aan de mensen vertellen dat ze ‘nee’ moeten stemmen.”

Onbetwiste leider van het ‘Nee’-kamp is de conservatieve oud-president Álvaro Uribe. Maar hij heeft naast voorgenoemde argumenten ook nog persoonlijke redenen om tegen de deal te stemmen. In het akkoord staat namelijk ook dat er een waarheidscommissie en speciaal vredestribunaal zullen worden opgericht. En dit tribunaal gaat niet alleen guerillos berechten, maar ook burgers die paramilitaire troepen hebben gesteund. Dat is precies waar Uribe bang voor is, omdat veel van zijn vrienden, en mogelijk hijzelf ook, in het verleden rechtse paramilitaire troepen hebben gefinancierd.


FARC leden maken eten tijdens de conferentie. (Foto: Edwin Koopman)

Ongeveer 35 tot 45 procent van de Colombianen gruwelt bij het enthousiasme over het akkoord. Maar in de laatste peilingen komt naar voren dat de meerderheid wel voor gaat stemmen. President Santos erkende in zijn toespraak op maandag ook dat niet alles aan de vredesdeal ideaal is maar hij benadrukte ook de noodzaak ervan: “Ik heb liever een imperfect akkoord dat levens red, dan een perfecte oorlog die dood en verderf zaait.”

Luister hier de reportage van Edwin Koopman vanuit Colombia terug, in Bureau Buitenland op NPO Radio 1:

Ster advertentie
Ster advertentie