Buitenland
NOS

Geuzenpenning voor 'de Mexicaanse priester met vijf lijfwachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geuzenpenning voor 'de Mexicaanse priester met vijf lijfwachten'

Migranten noemen hem een held, een steun en toeverlaat. De Mexicaanse priester Alejandro Solalinde ontvangt woensdag in Vlaardingen de Geuzenpenning. "Het is een kleine man met een zachte stem, maar hij neemt absoluut geen blad voor de mond", zegt correspondent Edwin Timmer. Hij legt uit in NOS Met het Oog op Morgen wat de priester zo bijzonder maakt.

Solalinde heeft sinds 2017 een opvanghuis voor migranten langs de Mexicaanse grens. Veel Mexicaanse migranten worden worden tijdens hun reis ontvoerd door Mexicaanse drugsbendes. "Die ontvoeringen zijn een extra inkomstenbron voor bendes", vertelt Timmer.

Nog belangrijker volgens Timmer is de bijdrage die de priester heeft geleverd in de aandacht voor het ontvoeringsprobleem. "Solalinde is een soort anti-Trump. Waar Trump migranten vooral neerzet als criminelen en verkrachters, maakt Solalinde duidelijk dat veel migranten juist slachtoffer zijn van criminelen en verkrachters."

De priester was zelfs de eerste Mexicaan die aandacht vestigde op de problemen waar migranten tijdens hun tocht mee te maken krijgen. En dat wordt hem niet in dank afgenomen, vertelt Timmer. Zowel drugsbendes als corruptie ambtenaren van de Mexicaanse overheid hebben het op Solalinde voorzien. "Hij heeft op dit moment zelfs vijf lijfwachten en moest in 2012 een paar maanden het land ontvluchten voor zijn eigen veiligheid."

Timmer: "Het land heeft het niet makkelijk en het is heel bijzonder als iemand er zo bovenuit steekt."

Ster advertentie
Ster advertentie