Buitenland
NOS

Brexit-deal is rond, maar van echte blijdschap is geen sprake

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit-deal is rond, maar van echte blijdschap is geen sprake

Ruim 1644 dagen nadat de Britten hadden gestemd voor brexit ligt er eindelijk een handelsakkoord met de EU. De afspraken lossen niet alle problemen op, maar de overeenkomst zorgt wel voor opluchting aan beide kanten van Het Kanaal.

De Europese leiders moeten formeel nog akkoord gaan met de tekst. Evenals het Britse parlement, dat er op 30 december over zal stemmen. Maar aangezien de Conservatieve Partij van Johnson een meerderheid heeft in het Lagerhuis is de verwachting dat het in grote lijnen de deal wordt zoals hij vandaag is gepresenteerd.

Video niet beschikbaar

Tot vorig jaar was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland nog hét obstakel. Maar daarover werd eerder een akkoord bereikt: er komt geen harde grens. Al levert die aparte status voor Noord-Ierland ook uitdagingen en problemen op, vertelt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Reacties uit Nederland

Voor bedrijven is een deal goed nieuws, vertelt Evofenedex-directeur Bart Jan Koopman. Evofenedex is belangenbehartiger van 15.000 bedrijven. "Het zijn wel 2000 pagina's dus we hebben nog tien dagen om die allemaal door te nemen en te ontdekken wat het precies betekent."

Video niet beschikbaar

Ook boerenorganisatie LTO is tevreden, zegt Léon Faassen.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie