Buitenland
VPRO

Italiaanse minister nu fel tegen beleid dat hij eerder nog goedkeurde

foto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse minister nu fel tegen beleid dat hij eerder nog goedkeurde

De Italiaanse vicepremier en minister van Transport Matteo Salvini spreekt zich uit tegen het plan van de stad Bologna om de maximumsnelheid in de stad te verlagen naar 30 km per uur. Maar zijn standpunt staat haaks op zijn eerdere beleid, vertelt Italiëwatcher Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Italië

Maximumsnelheid

Naar voorbeeld van andere Europese steden, zoals recent nog Amsterdam, heeft de gemeente Bologna in Italië de maximumsnelheid van de stad verlaagd naar 30 km per uur. Dat geldt voor zeventig procent van de wegen, aldus Pleumeekers. "Sinds 16 januari wordt de maatregel ook gehandhaafd en worden er boetes uitgedeeld. Dat zijn er tot nu toe gemiddeld vier per dag volgens de burgemeester."

Niet alle inwoners van de stad zijn het dan ook eens met de maatregel. "Er worden handtekeningen verzameld voor een referendum rondom de maximumsnelheid. Ook zijn er protesten geweest van tegenstanders."

Bovendien is er verzet van minister Salvini van Transport en Infrastructuur. Onder andere op social media heeft hij zich fel uitgesproken tegen het nieuwe beleid, dat volgens hem is ingesteld om "het geluid van zingende vogeltjes" beter te kunnen horen.

In het twitter-filmpje hieronder zegt de minister onder andere dat hij het belangrijker vindt dat mensen snel naar hun werk kunnen, in plaats van de vogels te kunnen horen zingen door een lagere maximumsnelheid:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegenstrijdig

Salvini probeert nu zijn ministerie in te zetten om een richtlijn uit te vaardigen tegen de '30-zones' in steden. Maar hij wordt door de media gewezen op het feit dat hij juist kortgeleden nog beleid goedkeurde dat het tegenstelde deed.

In december 2022, dus iets meer dan een jaar geleden, heeft de minister nog fondsen toegewezen aan verschillende steden, waaronder Bologna, om de 30-zones juist te vergróten. "Het ging ook niet om een gering bedrag: in totaal werd er 13 miljoen euro uitgedeeld. In Bologna is een deel van het geld al uitgegeven, onder andere voor de aanleg van voetgangersgebieden."

"Salvini wordt dus nogal aangesproken op zijn tegenstrijdigheden en in de pers wordt geschreven dat het een kruistocht van Salvini tégen Salvini is."

Grote krachtmeting voor Argentijnse president & NAVO alsnog in oorlog met Rusland? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie