Buitenland
NOS

Estland en Litouwen: 'Wat vandaag het probleem is van Oekraïne is straks ons probleem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Estland en Litouwen: 'Wat vandaag het probleem is van Oekraïne is straks ons probleem'

Alle Nederlandse ambassadeurs komen deze week in Den Haag bijeen voor een jaarlijkse conferentie. In aanloop daarnaar sprak NOS Met het Oog op Morgen met ambassadeur in Litouwen Bonnie Horbach en ambassadeur in Estland Özlem Canel. Als de Russische inval in Oekraïne ergens veel impact heeft, is het wel in de Baltische staten. Hoe is het daar, na ruim vier maanden oorlog in hun achtertuin?

"Bij ons was iedereen direct in een hele grote shock. Er stonden lokale medewerkers aan mijn bureau die vroegen 'are we next?' Mijn dochter kwam thuis op 24 februari en vertelde dat twee klasgenootjes direct waren vertrokken uit Litouwen. Dan komt die oorlog opeens heel dichtbij", zegt Horbach.

'Straks zijn wij aan de beurt'

"Op dit moment is er geen directe dreiging. De Russen zijn nu te druk in Oekraïne, maar men denkt wel: als Rusland nu niet wordt gestopt, dan zijn wij over vijf of zeven jaar aan de beurt", aldus Horbach.

"Litouwers zijn volop bezig met ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen, die worden met open armen verwelkomd. Er zijn scholen opgericht, er zijn burgerinitiatieven. Er is ongelofelijke veel steun voor Oekraïne en voor een oorlog tegen de Russen. Er wordt volop gelobbyd voor nog meer militairen. Ook vanuit het westen staat de versterking van de oostflank prominenter op de agenda."

'Er kan niet genoeg gedaan worden'

"Estland heeft bijna alles wat ze kunnen missen al geleverd aan Oekraïne", zegt Canel, "maar Estland is alle NAVO-landen aan het overhalen om vooral nog meer te geven. Wat de Esten betreft kan er niet genoeg gedaan worden om Poetin te stoppen. Wat vandaag het probleem is van Oekraïne is straks ons probleem", stelt Canel.

"Het is van existentieel belang dat ook Finland en Zweden op korte termijn toetreden tot de NAVO. Met name omdat dan de hele Baltische Zee wordt omgeven door NAVO-landen. De Esten roepen al dertig jaar dat de Russen niet te vertrouwen zijn en helaas hebben ze gelijk gekregen."

oog estland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie