Buitenland
VPRO

Ook in de Middeleeuwen dronken Britten stevig bier

foto: Paul ELLIS / AFPfoto: Paul ELLIS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in de Middeleeuwen dronken Britten stevig bier

Lange tijd dachten de Britten dat er in de Middeleeuwen vooral waterig bier werd gedronken. Maar onderzoek wijst nu het tegendeel uit, vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

"Onderzoekers van Trinity College in Dublin hebben 16e-eeuws alledaags bier nagemaakt. Drie jaar lang deden ze erover om een brouwerij uit die tijd na te bouwen en de juiste ingrediënten te vinden om een recept, dat ze gevonden hadden in Dublin Castle, precies na te maken. Dat is gelukt. En het resultaat was een bruin-gelig biertje, zonder schuim dat maar liefst vijf procent alcohol bevatte. Heel wat meer dan de twee procent waar ze vanuit gingen."

Dat er in de Middeleeuwen meer bier gedronken werd dan water, is geen geheim. "Water werd in die tijd niet verhit en schoongemaakt. Daarom bracht het gezondheidsrisico's met zich mee. Bier was simpelweg hygiënischer. En omdat er zoveel bier gedronken werd, gingen historici in heel Noord-Europa ervan uit dat bier minder alcohol bevatte dan het bier dat tegenwoordig wordt gedronken."

Gek genoeg bestaat er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek die deze aanname bewijst, legt de correspondent uit. "Ook in Nederland en België zijn verbazingwekkend weinig recepten uit die tijd nagemaakt om te kijken of dat bier inderdaad zo weinig alcohol bevatte als gedacht."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie