Buitenland
NOS

'Grote zekerheid' dat Nederland niet alle mensen uit Afghanistan kan evacueren

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote zekerheid' dat Nederland niet alle mensen uit Afghanistan kan evacueren

Minister Kaag denkt dat er 'een grote zekerheid' is dat Nederland niet alle mensen uit Afghanistan kan evacueren. Ze zei vanochtend dat de lijsten met mensen die zich aanmelden nog steeds groeien. Toch houden de Verenigde Staten vast aan hun vertrek uit Afghanistan op 31 augustus. Politiek verslaggever Lars Geerts was te gast bij het NOS Radio 1 Journaal.

De demissionaire minister van Buitenlandse Zaken zei dat de chaos rondom het vliegveld van Kabul steeds groter wordt, omdat bij velen de paniek is toegeslagen. Volgens Kaag doet het kabinet er samen met vooral de Duitsers en de Britten "tegen de klok in" alles aan om zoveel mogelijk mensen naar het vliegveld te krijgen: "Elk individu dat we kunnen redden, daar staan we voor."

Evacuaties versnellen

Kaag zei ook dat ze samen met andere bondgenoten probeert de evacuaties uit Afghanistan te versnellen, nu de Amerikaanse president Biden vasthoudt aan het vertrek van de Amerikaanse militairen op 31 augustus. Dat Amerika niet wil afwijken van die deadline, is een flinke domper voor het demissionaire kabinet, vertelt politiek verslaggever Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal.

"De Amerikanen vertrekken ook niet in één dag. Ze hebben ongeveer zes dagen nodig om de soldaten daar weg te halen. Dat betekent dat er eigenlijk nu al een begin wordt gemaakt met het vertrek. En aangezien Amerika de toegang tot de luchthaven bewaakt en contacten met de Taliban onderhoudt, wordt de window steeds kleiner voor de andere landen om mensen uit Afghanistan te halen. Het gaat niet om weken of dagen, maar om uren."

Plan B

Een plan B is er niet, vervolgt Geerts. "Het is duidelijk geworden dat de Amerikanen heel belangrijk zijn. Kaag heeft de afgelopen dagen erop gehamerd dat alles staat en valt bij de hulp van Amerika. Nu die hulp wegvalt, is de hoop op een plan B vervlogen."

Volgens Kaag heeft Nederland tot nu 1200 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. "We hebben ook een groot aantal mensen op de luchthaven kunnen krijgen met de bus, maar wel met heel veel problemen", verduidelijkte de minister. Volgens politiek verslaggever Geerts zijn er nog zo'n 250 mensen die 'acuut gevaar lopen en dringend moeten vertrekken' uit Afghanistan.

Ster advertentie
Ster advertentie