Buitenland
VPRO

AfD bemachtigt voor het eerst bestuursfunctie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AfD bemachtigt voor het eerst bestuursfunctie

In Duitsland heeft voor het eerst een politicus van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland een regionale verkiezing gewonnen. Nog niet eerder lukte het de partij om een bestuursfunctie in te nemen. Ook landelijk staat de AfD in de peilingen op recordhoogte, nog vóór de partij van bondskanselier Scholz. "De AfD profiteert van de ontevredenheid van burgers over de stijgende prijzen en de miljarden die worden overgemaakt aan Oekraïne", vertelt correspondent en oprichter van Duitslandnieuws.nl Derk Marseille in Bureau Buitenland.

AfD bemachtigt voor het eerst bestuursfunctie

Overwinning

In de regio Sonneberg in de oostelijke deelstaat Thüringen heeft advocaat en AfD-kandidaat Robert Sesselmann een nipte meerderheid van de stemmen gekregen. Hij wordt bestuurder van een landkreis, een verzameling van een aantal gemeenten. De verkiezing was een tweestrijd tussen de AfD en de CDU-kandidaat. “De CDU-fractie is intern verdeeld, een deel van de leden stemden niet op de eigen kandidaat”, zegt Marseille. De AfD is de enige partij die nog nooit bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft genomen en kon daardoor alle andere partijen onderuit halen met hun gebroken beloften, beschrijft de Duitsland-correspondent. Ook speelt de partij in op de onzekerheid in de regio over de economie. Marseille: "Er staan wel wat fabrieken maar die hebben last van Chinese concurrentie in de maakindustrie. Ondertussen stijgen de benzine- en energiekosten van burgers.”

Boegbeeld

Volgens de laatste peiling van omroep ARD is Alternative für Deutschland de tweede grootste partij. Alleen de christendemocraten van CDU/CSU scoren beter. De AfD-fractievoorzitter in de deelstaat Thüringen Björn Höcke is de afgelopen jaren uitgegroeid tot landelijk boegbeeld van de partij. Hij stuurt in het landelijke bestuur van de partij de rechtse radicale vleugel met extremistische elementen aan, beschrijft Marseille. "Via social media zaait hij twijfel over de democratie, de rechtspraak en de media." Ondanks de populariteit van de AfD verwacht Duitsland-kenner Marseille niet dat de partij volgend jaar na de deelstaatsverkiezingen mee gaat besturen. "Alle partijen hebben deze week het verbod op samenwerking met AfD nogmaals herhaald."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie