Buitenland
NOS

Kunnen crises zoals in Afghanistan en de klimaatcrises de Europese integratie versterken?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen crises zoals in Afghanistan en de klimaatcrises de Europese integratie versterken?

Ook in politiek Brussel is de zomervakantie voorbij. Na een crisis in Afghanistan en overstromingen veroorzaakt door klimaatverandering is de vraag: kunnen zulke crises de Europese integratie versterken? En wat worden de belangrijkste onderwerpen in Brussel de komende periode? Brussel-correspondenten Kysia Hekster en Sander van Hoorn schoven maandagavond aan in NOS Met het Oog op Morgen.

Angst voor herhaling 2015

"De meeste gesprekken die er gevoerd worden gaan over Afghanistan," zegt Hekster. "Het ging de afgelopen weken meteen eigenlijk over een potentiële migratiecrisis. Daar zit natuurlijk vooral nog veel angst achter dat de migratiecrisis van 2015 zich zal herhalen. Eigenlijk is er sinds die tijd niet echt vooruitgang geboekt. Die angst zit heel diep."

De evacuaties uit Afghanistan hebben in de Europese Unie de roep om een Europees leger wel versterkt, zegt Van Hoorn. "Maar dat ballonnetje is eigenlijk meteen ook weer lek geprikt. Ik hoor het niet meer terug. Het chagrijn over het feit dat Amerika een eigen plan trekt, zit vooral bij de NAVO. Een operatie als die op het vliegveld van Kabul kun je als EU niet alleen en al helemaal niet zonder de Britten erbij. Dat maakt zo'n Europees leger lastig."

Al struikelend een stap verder

Europa heeft een crisis nodig om in actie te komen, vertellen de correspondenten. "Zolang de mensen uit de dramatische beelden die we zagen in Afghanistan niet aan de Europese poorten staan te rammelen, is het nog niet dramatisch genoeg om een doorbraak te krijgen in de Europese Unie," zegt Hekster. "Er is een poging tot beweging. Soms struikelt Europa, maar soms wordt er toch, al struikelend een stapje voorwaarts gedaan." vertelt Van Hoorn.

Kunnen crises zoals in Afghanistan en de klimaatcrises de Europese integratie versterken?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie