Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Europa is militair te afhankelijk van Amerika'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Europa is militair te afhankelijk van Amerika'

De Amerikaanse president Joe Biden houdt ondanks druk vanuit het Westen voet bij stuk: op 31 augustus zijn de Verenigde Staten vertrokken uit Afghanistan. Dit betekent dat er nog zes dagen over zijn om zoveel mogelijk evacués op te halen uit het land.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat het niet mogelijk is om zonder de aanwezigheid van Amerikaanse militairen op het vliegveld in Kabul nog evacuaties uit te voeren. Ook minister Kaag (Buitenlandse Zaken) zei gisteren al dat we 'volledig afhankelijk' zijn van wat de Amerikanen doen.

Het is niet voor het eerst dat Amerika en Europa van mening verschillen over de aanpak van internationale kwesties. President Trump dreigde in het verleden al met handelsacties tegen NAVO-landen die te weinig bijdragen aan het militair bondgenootschap. Maar prangende situatie in Afghanistan legt de scheve afhankelijkheidsrelatie opnieuw bloot.

Zijn we in Europa militair gezien niet te afhankelijk geworden van het beleid van de Amerikanen? Of zijn zij nou eenmaal de enige wereldmacht die dit aankan?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie