Binnenland
KRO-NCRV

Europarlementariër CDA: operatie Warm Welcome ook in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër CDA: operatie Warm Welcome ook in Nederland

De 15.000 Afghanen die met de Britten hebben gewerkt mogen dankzij operatie Warm Welcome voorgoed in het Verenigd Koninkrijk blijven. Jeroen Lenaers, Europarlementariër namens het CDA wil dat Nederland ook ruimhartig zal zijn. “Wij moeten absoluut het Britse voorbeeld volgen”, zegt Jeroen Lenaers tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Alle mensen die hebben geholpen met de Nederlandse missie in Afghanistan moeten ook welkom zijn in ons land. Volgens Lenaers is dat “het minste wat we kunnen doen” en dus ook absoluut noodzakelijk volgens de CDA'er. Ook moet er zo snel mogelijk moeten worden gekeken naar hoe we de mensen uit Afghanistan kunnen halen die voor de Europese lidstaten hebben gewerkt. “Het is goed dat minister Kaag nu naar de regio is gegaan om er alles aan te doen zodat mensen nog geëvacueerd kunnen worden. Maar het was vele malen beter geweest als het ministerie van Buitenlandse Zaken daar vooraf een beter plan voor had opgesteld.” Het is een “smet op het blazoen van Nederland” dat de ambassade in een ochtend leeg was, zonder het Afghaanse personeel te hebben ingelicht van het vertrek.

Opvang in de regio

“We moeten geld beschikbaar stellen om mensen op te vangen in de regio. Dat hebben we geleerd van de vorige vluchtelingencrisis in 2015”, zegt Jeroen Lenaers vanuit Brussel. Vandaag praat de Europese Commissie verder met het Europese Parlement over migratie en over Afghanistan. Lenaers is verantwoordelijk voor deze portefeuille namens de christendemocraten, de grootste partij in het parlement.

Er zitten al miljoen Afghaanse vluchtelingen in de omringende landen als Pakistan, Tadzjikistan en Iran. “Daarom moeten we die landen op heel korte termijn financieel helpen, zegt de Europarlementariër. “Dat moet deze maand nog gebeuren.” Daarvan is het startbedrag 1,1 miljard en dat zal worden uitbesteed aan de UNHCR en het Rode Kruis. Die moeten helpen mensen op een “fatsoenlijke manier te herverdelen over de wereld”. Deze maand zal er een conferentie worden georganiseerd waarbij lidstaten kunnen aangeven hoeveel vluchtelingen ze kunnen hervestigen als ze niet veilig zijn in de regio. Exacte getallen om hoeveel mensen het in totaal gaat kan Lenaers niet noemen, omdat dat nog “volstrekt onduidelijk is”.

Schandelijke vertoning

Vanmiddag zal er in Brussel verder worden gesproken over het Migratiepact, maar nergens is iets terug te vinden over de verdeelsleutel van de aantallen vluchtelingen die elk Europese lidstaat zal opnemen. De afspraken over dat pact waar al sinds 2015 over wordt gesproken, zijn nog lang niet afgerond. Zelfs over een bijzin dat de lidstaten hard zullen werken een oplossing in de crisis in Afghanistan, kunnen ze het niet eens worden, verzucht Lenaers. Dat zegt “genoeg over de status en de manier waarop er door verschillende lidstaten over dit pact gesproken wordt”.

Volgens Lenaers is deze impasse te wijten aan de “usual suspects” zoals Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië. De politicus verwacht dan ook weinig progressie in de komende maanden wat betreft dit pact, want een toenadering tussen de verschillende lidstaten blijft uit. “Dat is ontzettend slecht voor het asielbeleid, maar ook voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie op het gebied van migratie. Het is een schandelijke vertoning.”

Lenaers houdt zijn adem in voor een mogelijke Afghaanse vluchtelingenstroom omdat de gemeenschappelijke lijn in Brussel nog ver te zoeken is. “Die verdeeldheid binnen Europa hoe om te gaan met migratie en asielproblematiek blijft. Er is geen eenduidig beleid en daardoor zal het chaotisch blijven.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie