Buitenland

De mode-industrie is weer booming in Oekraïne

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. De mode-industrie is weer booming in Oekraïne

[KRO-NCRV] Kiev groeide de afgelopen jaren uit tot modehoofdstad van Oost-Europa. Oekraïense designers hebben wereldwijd succes. De lage kosten zijn een groot voordeel, maar ook de creativiteit van de nieuwe generatie.

Ooit, in de Sovjettijd, had Oekraïne een bloeiende kledingindustrie. De republiek produceerde namelijk voor de gehele Sovjet-Unie. Nu, dertig jaar later, is mode weer een trend, ontdekte onze correspondent Michiel Driebergen. Jonge designers als Anna K., Julie Paskal en Anna October hebben succes op de internationale catwalks van Londen, Parijs, Milaan en New York.

Kiev groeide de afgelopen vijf jaar uit tot de mode-hoofdstad van Oost-Europa. Voor relatief lage kosten kun je er een spectaculaire show neerzetten die door internationale fashionbladen gezien wordt. Ook breder in de kledingindustrie zijn lage lonen een voordeel. Zo produceert HRT Textiles in de West-Oekraïense stad Lviv voor de Europese en Amerikaanse markt. In Europa, bijvoorbeeld in Polen, liggen de salarissen voor naaisters zeker twee keer zo hoog.

Generatie Z

Het grote Kievse modetalent is Anna K, ofwel Anna Kolomoiets, ook wel bekend onder pseudoniem Anna Karenina. Ze is nog maar 21 jaar. Op haar veertiende begon ze modellen-carrière en in 2012, toen ze 16 was, presenteerde ze haar eerste collectie tijdens de Kiev Fashion dagen. Een jaar later al mocht ze op de grote catwalk in Londen haar show doen, die geprezen werd door internationale modebladen. Nu, vijf jaar later, zijn de ontwerpen van Anna K. in 40 verschillende winkels in 25 landen te koop.

Anna omschrijft haar generatie als de 'Generatie Z', die via sociale media, bijvoorbeeld Instagram, direct contact heeft met klanten wereldwijd. De jonge modester verwacht dat Oekraïense designers en kledingfabrieken in de toekomst voor de Oekraïense markt kunnen gaan produceren.

Bekijk hier de reportage van Michiel Driebergen

Ster advertentie
Ster advertentie