Buitenland
VPRO

Hoe kinderen Kiev moeten herinneren aan een vergeten oorlog

foto: Adriaan Backerfoto: Adriaan Backer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kinderen Kiev moeten herinneren aan een vergeten oorlog

Hoewel er nog dagelijks beschietingen plaatsvinden aan het front in Oost-Oekraïne, hebben de meeste mensen in Kiev al lang weer iets anders aan hun hoofd. Toch beheerst die vergeten strijd in de Donbas nog steeds het dagelijks leven. Een nieuwe expositie herinnert de hoofdstad aan de verhalen van het front.

Een enorme zaal in het Historisch Museum van Kiev staat vol met glazen kastjes. Allemaal gevuld met spullen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben: een agenda, een badminton racket, een boek en een pop. En toch hebben alle voorwerpen op deze expositie in Kiev één ding gemeen, allemaal zijn ze gedoneerd door kinderen uit de Donbas.

foto: Michiel Driebergen

'Het favoriete boek van peuters', van de 11-jarige Evgenia

“Aan de hand van deze spullen vertellen de kinderen van de Donbas een heel intiem verhaal”, vertelt curator Joelia Skubytska aan correspondent Michiel Driebergen. Ze pakt een vrolijk kinderboek op, ‘Het favoriete boek van peuters’ staat op de kaft. “Dit vertelt misschien wel het meest hartverscheurende verhaal”, zegt ze. De 11-jarige Evgenia, die het boek doneerde heeft er wat bij geschreven: “Mijn moeder las me dit boek altijd voor. Nu zijn mijn moeder en mijn broer dood, nadat er geschoten was haalden ze de scherven uit zijn lichaam en stierf hij.” Skubytska legt het boek weer terug in het glazen kastje.

Het is maar één van de verhalen van de 200.000 kinderen die de Donbas door het geweld moesten ontvluchten. Maar hoe vergaat het de degenen die nog steeds in de Donbas leven? Op welke manier beheerst de strijd nog steeds hun leven? Beluister de reportage van Michiel Driebergen voor Bureau Buitenland.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie