Naar homepage
Buitenland

De Russen lopen nog niet warm voor hun vaccin
VPRO

foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFPfoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Russen lopen nog niet warm voor hun vaccin

Waar in de rest van de wereld er nog haast gemaakt wordt met de ontwikkeling en het goedkeuren van de vaccins, is Rusland afgelopen weekend als eerste land van start gegaan met een vaccinatieprogramma. Spoetnik V moet weer eenzelfde paradepaardje worden als de de Spoetnik-satelliet waarmee de Sovjet-Unie de rest van de wereld in 1957 aftroefde. Maar dat wil nog niet echt vlotten, vertelt Rusland-correspondent Eva Hartog in Bureau Buitenland.

Er is heel weinig enthousiasme voor Spoetnik V, er staan nergens rijen en men moet aangespoord worden om zich in te laten enten, ziet Hartog in het straatbeeld en in de Russische media. Dat heeft meerdere redenen, legt de correspondent uit.

"Officieel zit het vaccin nog in de testfase, eigenlijk is Rusland begonnen met het vaccineren van het volk als proef." Ook is er weinig tot geen data gepubliceerd over de effectiviteit van het vaccin. "En, ook niet onbelangrijk: Poetin heeft zich nog niet in laten enten. Die wacht die testfase nog af. En de Russen denken, als Poetin het zelf ook niet doet, dan doen wij dat ook niet."

Waar de Russische overheid hoopte op lange rijen voor de klinieken, is het vooral een drukte in de winkelcentra, vertelt Hartog. "Er zijn weinig maatregelen, en die er wel zijn, worden vooral door jongeren genegeerd." Ook daarom is er minder animo voor het vaccin, denkt Hartog. "De urgentie is er nu niet. Er is geen lockdown en een tweede lockdown is door het Kremlin al uitgesloten. Een vaccin, hoe goed dat ook zou kunnen zijn, wordt niet als oplossing gezien."

Internationale interesse

Internationaal is er wel enige interesse in het vaccin. Landen als Argentinië, India en Hongarije hebben naar het vaccin geïnformeerd. Maar om het succes nu te vergelijken met de Spoetnik-satelliet gaat Hartog ver.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie