Buitenland
NOS

Correspondent Mitra Nazar kijkt terug op aardbevingen in Turkije: 'Het begrip te einde raad heeft daar een nieuwe betekenis gekregen'

foto: Çağlar Oskayfoto: Çağlar Oskay
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent Mitra Nazar kijkt terug op aardbevingen in Turkije: 'Het begrip te einde raad heeft daar een nieuwe betekenis gekregen'

Deze laatste week van het jaar blikken we iedere dag met een correspondent terug op een grote gebeurtenis in zijn of haar gebied. Vandaag was dat Mitra Nazar, correspondent in Turkije. In de vroege ochtend van 6 februari ging het alarm van de aardbevingsapp op haar telefoon een paar keer af. Toen de appjes van collega's binnen begonnen te komen was het duidelijk: dit was een heftige ramp.

Correspondent Turkije kijkt terug op de aardbevingen van 6 februari

Generaties lang

"In theorie hield ik rekening met aardbevingen, in de geschiedenis zijn er een paar voorgevallen. Maar ik was vooral gefocust op Istanbul waar ik woon. Hier is iedereen zich dagelijks wel bewust van het gevaar. Het is iets waar Turken generaties lang mee leven. Ik merkte ook dat mensen er soms op het panische na mee bezig waren; vluchttassen klaar hebben staan en elke keer als er een kleinere beving was sloeg er paniek toe. Niet onterecht, want we hebben gezien dat deze stad en dit land niet is gebouwd op grote risico's als een aardbeving", legt Nazar uit.

Ten einde raad

"Die ochtend was chaos. Het gebeurde om kwart over vier in de ochtend. Ik kreeg zo veel berichten dat ik er wakker van werd. Om vijf uur s'ochtends ging ik live op radio en tv. We wilden vluchten regelen naar het rampgebied maar dat was onmogelijk omdat vliegvelden waren beschadigd. Het duurde dus een tijd voor we echt wisten wat daar aan de hand was." Ook was het onduidelijk welke steden het hardst getroffen waren. "Pas de volgende dag is het me gelukt om het gebied te bereiken. Ik voelde paniek. Ik reed plekken binnen waar nog geen hulp was geweest, ingestorte flats lagen over de weg, mensen liepen in hun pyjama als kip zonder kop over de weg. Vooral de eindeloosheid van de schade kan ik me herinneren. Het begrip te einde raad heeft daar een nieuwe betekenis gekregen."

item nasra

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie