Buitenland
VPRO

Hoe Saoedi-Arabië haar rijkdom te danken heeft aan een bedoeïnengids

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Saoedi-Arabië haar rijkdom te danken heeft aan een bedoeïnengids

Het mythische verhaal van het vinden van olie in de woestijn van Saoedi-Arabië gaat verfilmd worden tot een Hollywoodkaskraker. Dat nieuws komt echter op een opvallend moment, vertelt VPRO-journalist en Midden-Oostenkenner Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Saoedi-Arabië

Khamis Bin Rimthan

De 'gids der gidsen' werd hij genoemd: Khamis Bin Rimthan, de Saoediër die in 1938 met een Amerikaans ontdekkingsteam op pad ging. Hij kende Saoedi-Arabië als zijn broekzak, zelfs beter dan de kaarten die in die tijd bestonden. Het bleek het begin te zijn van 's werelds meest winstgevende oliebedrijf, Aramco.

Precies dat verhaal gaat nu dus verfilmd worden, in een Amerikaans-Saoedische productie. "Het verhaal draait om de vriendschap tussen de Amerikaanse geoloog en zijn bedoeïnengids Khamis", vertelt Bouzerda. "Die vriendschap heeft het lot van het koninkrijk bepaald. Niemand had toen durven dromen dat er snelwegen en glimmende gebouwen zouden rijzen in de woestijn."

Ondertussen bleef Khamis trouw aan zijn achtergrond, en wijdde zijn Amerikaanse vriend in het bedoeïenenleven in. "De combinatie van Khamis, die een rijk man werd maar nog altijd trouw bleef aan de codes van de bedoeïnen, is iets wat veel Saoediërs aanspreekt."

Deze documentaire werd eerder gemaakt over eerste oliewinning in Saoedi-Arabië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Ondanks de positieve voorstelling in de aankomende film, is er ook kritiek op het miljardenbedrijf en hun bescherming door de Saoedische overheid. "Zo werd vorig jaar een man gearresteerd nadat die onwelgevallige kritiek over Amerikaanse invloed op Aramco had geuit. In Saoedi-Arabië mag je niks over islam zeggen, de machtige kroonprins Mohammed bin Salman of de nationale oliemaatschappij. Die zijn allemaal heilig."

Eeze week kwam daar ook nog een VN-onderzoek bij. Daarin gaat gekeken worden of Aramco verantwoordelijk gehouden kan worden voor klimaatverandering. Het winnen van meer olie zou namelijk een bedreiging zijn voor het mensenrecht tot een gezonde omgeving. De VN-experts die het onderzoek instellen, hebben hierover een brief geschreven aan Aramco-topman Amin Nasser, de Saudische regering en een aantal financiers van Aramco.

"Het is een saillant detail dat dit nieuws in dezelfde week komt als het nieuws over de film", aldus de journalist. "Of dit toeval is weet ik niet, maar het is wel pijnlijk voor de bedenkers van het filmidee."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie