Buitenland
NOS

Heeft Zelensky een punt met zijn verwijt aan het adres van Merkel?

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Zelensky een punt met zijn verwijt aan het adres van Merkel?

In reactie op de gruwelbeelden uit Boetsja nodigde de Oekraïense president Zelensky gisteren Merkel en Sarkozy uit om naar Boetsja te komen "Om met hun eigen ogen te zien waar hun beleid van concessies aan Rusland in veertien jaar toe heeft geleid." zo zei hij. Oud-bondskanselier Merkel kwam voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne met een reactie. Wiebke Pittlik van het Duitsland-Instituut vertelt in Het Oog hoe dit wordt ontvangen in Duitsland.

NAVO-lidmaatschap

Zelensky refereerde onder andere aan het blokkeren van het NAVO lidmaatschap van Oekraïne, door Frankrijk en Duitsland in 2008. "Merkel heeft via een woordvoerder laten weten dat ze daar nog steeds achter staat. En ze zei wel dat ze alle pogingen om een einde te maken aan de barbarij van Rusland in Oekraïne steunt." vertelt Pittlik. "Er is altijd een zekere angst dat het conflict zich uitbreid, destijds was men ook bang dat door de toetreding van Oekraïne tot de NAVO het conflict zich uitbreidt op NAVO-terrein."

"In Duitsland is van oudsher altijd wat meer begrip voor de Russische positie." vertelt ze. "Dat heeft ook nog met de Tweede Wereldoorlog te maken, en het heeft er ook mee te maken dat er in Duitsland ook veel "Poetin-verstehers" zijn, mensen die toch wel meer begrip hebben voor Poetin. Zij vonden dat hij na de Koude Oorlog eigenlijk niet al te zeer vernederd zou moeten worden."

Discussie

In de Duitse media is er veel discussie over, vertelt Pittlik: "Er wordt veel over gediscussieerd. Zelensky is niet de enige die dit aanstipt, ook de Oekraïense ambassadeur trekt fel van leer. Die kritiek op Duitsland is er al langer. Ook de Poolse premier heeft gezegd dat daar Duitsland iets aan te rekenen valt. Dus die discussie is zeker losgebroken."

Merkel heeft inmiddels natuurlijk afscheid genomen. "Maar het is wel nog steeds interessant, want destijds hebben we uitgebreid teruggeblikt op haar erfenis en wat dat betekent heeft, en dat komt nu allemaal wel in een ander licht te staan." zegt Pittlik.

Ook vanuit haar eigen partij klinkt er kritiek. "Het lastige haar partij en aan de Duitse politiek is ook dat iedereen boter op zijn hoofd heeft. Want het was een brede consensus in de Duitse politiek om toenadering tot Rusland te zoeken. Dus heel veel mensen kunnen daar kritiek op hebben, maar ze hebben er vaak zelf ook aan meegewerkt."

Heeft Zelensky een punt met zijn verwijt aan het adres van Agela Merkel?

Ster advertentie
Ster advertentie