Podcast
VPRO

'Merkel presenteert zich als de klimaatkanselier, maar dat is ze helemaal niet'

foto: Vera Gubick
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Merkel presenteert zich als de klimaatkanselier, maar dat is ze helemaal niet'

Angela Merkel heeft klimaatverandering internationaal op de agenda gezet, ze werd wel de eerste Klimaat-kanselier genoemd. Maar verdient ze die titel eigenlijk wel? In de podcast Generatie Merkel spreekt VPRO-presentator Sophie Derkzen met jonge Duitsers over de Duitse klimaataanpak. Want hoeveel heeft Merkel in eigen land teweeggebracht als het gaat om Das Klima?

Meteen luisteren: #2 De Klimaatkanselier - Generatie Merkel

''In alle huizen waar ik heb gewoond, was iedereen in bittere ernst zijn afval aan het scheiden'', zegt Derkzen in de podcast, terugblikkend op haar tijd in Duitsland. ''Tegelijkertijd ben je in een stad als Berlijn als fietser bijvoorbeeld echt nog in de minderheid.'' En ook voor Merkels erfenis op klimaatgebied geldt: die is niet eenduidig.

Het is belangrijk om een verschil te maken tussen wat Merkel internationaal gezien deed, en in Duitsland zelf, zegt Pieter Pauw, klimaatwetenschapper aan de Frankfurt School of Finance en Management. ''Op wat ze binnenlands heeft bereikt, is veel aan te merken.''

Autoland

Hoewel Merkel zich op het internationale toneel als de klimaatkanselier profileerde, hield ze intussen de Duitse industrie de hand boven het hoofd. ''Duitsland is echt een autoland en Merkel heeft die autosector enorm gesteund in de afgelopen jaren'', zegt Pauw. Als natuurkundige wist Merkel als geen ander hoe klimaatverandering in elkaar stak, maar ze stuitte ook op weerstand in haar partij. De CDU hield bijvoorbeeld tegen dat er een maximumsnelheid op de Autobahn kwam.

En dan is het ook nog zo dat Merkels afscheid van de nucleaire energie in 2011 Duitsland alleen maar afhankelijker heeft gemaakt van kolen. ''Merkel presenteert zich als de klimaatkanselier, maar dat is ze helemaal niet'', zegt Jakob Hagenberg van de Duitse klimaatbeweging Fridays for Future.

Veranderingen

De links-progressieve Groenen profileren zich bij de komende verkiezingen als dé klimaatpartij. Maar volgens Hagenberg gaan ook hun voorstellen niet ver genoeg. ''Als de CDU nu het programma van de Groenen zou hebben, en de Groenen een heel veel radicaler programma: Dát zou serieuze klimaatpolitiek zijn.'' Hij vreest dat de veranderingen niet snel genoeg gaan. Met het huidige klimaatbeleid in Duitsland is het aan Generatie Merkel om de naderende klimaatcrisis af te wenden.

Gerelateerde podcast

Generatie Merkel

Generatie Merkel

Podcast: Generatie Merkel

Duitsland neemt na 16 jaar afscheid van Angela Merkel. Hoe kijkt vooral de jongere generatie Duitsers op haar terug? En wat zien zij als de grote vragen voor de toekomst? VPRO-presentator Sophie Derkzen gaat op pad. Een podcast van Bureau Buitenland over de erfenis van ''Mutti''. Op reis door het Duitsland na Merkel.

Ster advertentie
Ster advertentie