Buitenland
BNNVARA

Het politieke spel rondom de celstraf van basketbalster Brittney Griner

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het politieke spel rondom de celstraf van basketbalster Brittney Griner

Negen jaar cel is de uitspraak tegen de Amerikaanse Brittney Griner. In Rusland werd de basketbalster veroordeeld voor het smokkelen van drugs. Een extreem hoge straf, vindt ook Rusland-correspondent Eva Hartog. "Rusland heeft nu iets om Biden mee onder druk te zetten", zegt ze in De Nieuws BV.

Het nieuws rondom de zaak van de basketbalster sloeg in de VS in als een bom. Als publiek figuur wordt Griner volop gesteund door de bevolking waardoor er grote druk op president Biden ligt om de atleet terug te halen uit Rusland. In Rusland is dit anders. "Als je aan de gemiddelde Rus vraagt wie Griner is en wat er überhaupt aan de hand is, dan zou de gemiddelde Rus dat niet weten", aldus Hartog.

Veroordeling in Rusland

De basketbalster is vandaag veroordeeld voor drugssmokkel. Hartog legt uit dat het niet de vraag was of Griner veroordeeld zou worden, maar hoe hoog de straf zou zijn. "In Rusland is het veroordelingspercentage 99%, als je in dat systeem zit kom je er niet uit." De maximale straf voor drugsmokkel is in Rusland tien jaar, de straf die Griner krijgt is negen jaar. Een extreem hoge straf, ook voor Russische maatstaven, voor het per ongeluk meenemen van twee vape-cartridges.

De zware berechting maakt dat de Amerikanen zeggen dat dit een politiek zaak is. Volgens Hartog kun je hier ook de context niet wegdenken. "De oorlog in Oekraïne, de slechte band tussen het Westen en Rusland. Met deze veroordeling staat Rusland in een positie van kracht en heeft het iets om mee te onderhandelen en Biden onder druk te zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Hartog doet het Kremlin dit om de boodschap van Biden, die gezegd heeft geen zaken te willen doen met Poetin, onder druk te zetten. Hiermee dwingen ze de VS het wel te doen vanwege de binnenlandse druk in de VS om de bevrijding van Griner. "Het Kremlin duwt Biden tegen de muur."

Gevangenenruil

Op dit moment wordt er gespeculeerd dat er een gevangenruil plaats gaat vinden: Griner en politieagent Paul Whelan voor de Russische wapensmokkelaar Viktor Bout, die zijn straf uitzit in de VS. Dit leek de oplossing te worden, maar Hartog geeft aan dat het koffiedik kijken is. "Het Kremlin ervaart geen enkele druk om deze zaak spoedig af te handelen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie