Buitenland
VPRO

Turkse bikini-activiste zet vrouwenrechten op de kaart

foto: Screenshot / Twitter (X)
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse bikini-activiste zet vrouwenrechten op de kaart

Een activiste wil vrouwenrechten op de kaart zetten in Turkije. Dat doet ze door in bikini over straat te lopen. Het wordt haar niet in dank afgenomen, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland. "Ondanks een huisarrest blijft ze strijdbaar."

Buitenland Uitgelicht: Turkije

In bikini over straat

Melissa Aydinalp is een jong model en activiste die zich inzet voor vrouwenrechten. Sinds een paar weken haalt ze het nieuws met een bijzondere actie: ze loopt met een bikini over straat. "Aydinalp vindt dat de vrijheid om te dragen wat je wil als vrouw onder druk staat", legt Varan uit. "Daarmee zoekt ze de grenzen op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protest

De grootste motivatie voor Aydinalp is de manier waarop vrouwen worden behandeld, zegt ze. "Zo verwijst ze in een interview naar een incident waarbij ze weerstand bood aan een docent die haar wilde misbruiken. En vooral het uitblijven van een veroordeling daarop. Maar ook de haat-reacties die ze onder meer op straat als vrouw krijgt. Dat is voor haar dé reden om door te gaan met haar protest."

Huisarrest

Haar actie zorgt voor verdeelde reacties in de Turkse samenleving. Op straat wordt ze aangesproken door voorbijgangers. "Die vinden dat het pure provocatie is: doe dat maar op een andere manier, krijgt ze te horen. En dat niet alleen van mannen, maar ook door vrouwen die vinden dat dit niet de gepaste manier is om actie te voeren."

Bovendien heeft de jonge activiste een huisarrest gekregen, wat volgens Varan opmerkelijk is. "Juridisch gezien heeft ze niks strafbaars gedaan. Maar naast een huisarrest moest ze ook een elektronische enkelband om. En misschien nog interessanter dat ze twee keer in de week naar de bibliotheek moet om boeken over normen en waarden te lezen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het weerhoudt Aydinalp er echter niet van om door te gaan met haar strijd, vervolgt Varan. In een online video heeft ze duidelijk gemaakt dat ze doorgaat. "Daarin is ze weer in bikini te zien en het lijkt wel dat voorlopig niemand dat van haar afpakt", besluit Varan.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie