Buitenland

Poetin legt link tussen aanslag Moskou en Oekraïne, Kyiv ontkent stellig

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin legt link tussen aanslag Moskou en Oekraïne, Kyiv ontkent stellig

De Russische president Poetin noemt de aanslag in een concerthal in Moskou "een barbaarse terroristische daad". In een toespraak op de Russische televisie zei hij dat alle betrokkenen bij de aanval zijn gearresteerd en dat ze zullen worden gestraft. Hij heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd.

Of de mensen die zijn opgepakt inderdaad de aanslagplegers zijn, is niet duidelijk. Bewijsmateriaal dat de bewering ondersteunt, is niet door de Russische autoriteiten geleverd.

Poetin legde in zijn toespraak een verband tussen de aanslagplegers en Oekraïne, zoals Russische staatsmedia al eerder deden. Volgens hem waren de terroristen na de aanslag op weg naar Oekraïne en was dat land van plan de grens voor hen open te stellen.

De Oekraïners hebben de bewering van Poetin meteen tegengesproken. Gisteravond zei Kyiv meteen dat het niets met de aanslag in Moskou te maken heeft. In de loop van de avond werd de terreurdaad door Islamitische Staat opgeëist. Poetin zei in zijn toespraak niets over deze claim.

'Terroristen gearresteerd'

Eerder vandaag meldde de Russische veiligheidsdienst FSB dat vier terroristen die direct betrokken waren bij de aanslag zijn opgepakt in de regio Brjansk, 370 kilometer ten zuidwesten van Moskou. In totaal zouden er elf verdachten zijn gearresteerd.

Het dodental van de aanslag in een concerthal in een voorstad van Moskou is vandaag opgelopen tot boven de 130. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog in het ziekenhuis liggen.

Zwaargewapende mannen

De terroristen die gisteravond in een concerthal vlak bij Moskou een bloedbad aanrichtten, openden gericht het vuur op de bezoekers. Ook lieten ze explosieven afgaan, waardoor een groot deel van het complex in brand vloog.

Oekraïne wijst de Russische beschuldigingen over betrokkenheid bij de terreurdaad van de hand. "Die hebben niets met de werkelijkheid te maken", zegt een woordvoerder van de Oekraïense militaire spionagedienst.

"Oekraïne verdedigt zijn soevereiniteit tegen Russische indringers op het slagveld en bevrijdt zijn eigen grondgebied. Het vecht tegen het leger van de bezetter en niet tegen burgers."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie