Buitenland
NOS

Dodental aanslag bij Moskou opgelopen naar 143

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental aanslag bij Moskou opgelopen naar 143

Bij de aanslag in een concertzaal bij Moskou zijn zeker 143 mensen om het leven gekomen, zeggen Russische autoriteiten. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog verder oploopt.

In Krasnogorsk, een stad ten noordwesten van Moskou, drongen een onbekend aantal gewapende mannen in camouflagekleding rond 20.00 uur plaatselijke tijd (18.00 uur in Nederland) Crocus City Hall binnen. Met automatische wapens openden ze het vuur op aanwezigen in de entreehal. Daarna gingen ze de theaterzaal binnen en openden ook daar het vuur.

In het theater is plek voor 6500 man. In de zaal was een concert van de Russische band Picnic. Die rockband zou gisteren en vandaag uitverkochte optredens geven in de concerthal. Volgens een woordvoerder zijn de leden van de band ongedeerd gebleven.

De daders lieten explosieven afgaan, waardoor een groot deel van het complex in brand vloog. Meer dan 320 brandweerlieden werden ingezet om de brand te bedwingen. Daarbij zijn ook helikopters ingezet.

Rusland: vier terroristen opgepakt

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft aan de Russische president Poetin gemeld dat vier terroristen die direct betrokkenen waren bij de aanslag zijn gearresteerd. In totaal zijn er elf mensen gearresteerd, zo citeert persbureau Interfax het Kremlin. Er wordt verder gewerkt aan het identificeren van meer medeplichtigen, meldt Interfax.

"We hoorden al dat IS achter de aanval zou zitten, maar een motief is nog niet duidelijk", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "De Amerikaanse ambassade heeft de eigen burgers in Rusland eerder deze maand gewaarschuwd dat ze bepaalde plekken waar veel mensen samenkomen moesten mijden vanwege de kans op aanslagen. In Rusland werd er nogal laconiek en geïrriteerd op gereageerd door president Poetin die zei dat dit een provocatie was om onrust te zaaien in Rusland."

"President Poetin heeft nog niet gereageerd op de gebeurtenissen. Zijn woordvoerder Peskov heeft verklaard dat de president nauwgezet op de hoogte wordt gehouden. Dat Poetin zich nog niet heeft laten zien, is in Rusland niet zo heel vreemd. Dat soort dingen gebeuren hier vaker later dan in Nederland zou gebeuren. Ook de Russische televisie kwam pas heel laat op gang met speciale uitzendingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Via NPO Radio 1 blijf je op hoogte van het laatste nieuws uit Moskou. Elk half uur zijn er extra nieuwsbulletins over de situatie in Moskou.

Update Moskou 12u

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie