Buitenland

Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk: 'Mensen worden gedwongen om zich te laten inenten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk: 'Mensen worden gedwongen om zich te laten inenten'

In Oostenrijk zijn vanaf vandaag strenge coronamaatregelen van kracht. Het gaat om een lockdown voor ongevaccineerde burgers. In plekken zoals de horeca, kapper, sportschool en musea geldt namelijk de zogeheten 2G-regel: alleen gevaccineerde en genezen mensen krijgen toegang. In het NOS Radio 1 Journaal spreekt Jurgen van den Berg erover met Duitsland correspondent Wouter Zwart.

Video niet beschikbaar

"De situatie is heel snel verslechterd. Oostenrijk tikte de afgelopen dagen de 10.000 positieve gevallen aan, dat is het hoogste aantal sinds het hele begin van de coronacrisis. Er is ook een gemiddelde van 600 positieve gevallen per 100.000 inwoners per dag. De ziekenhuizen beginnen heel rap vol te lopen. De situatie is erg zorgwekkend", zei correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

Gedwongen inenten

"Het dagelijks leven van ongevaccineerden wordt behoorlijk ingeperkt. Mensen kunnen wel gewoon naar de supermarkt en met het OV reizen. Ze kunnen overigens ook met een negatieve test naar hun werk, maar daarmee houdt het wel een beetje op. Bezoek aan familieleden of geliefden in het ziekenhuis of verzorgingshuis, dat kan alleen met 2G. Dus je ziet dat mensen indirect wel degelijk worden gedwongen om zich te laten inenten. Dat is ook precies de bedoeling van de overheid. Daar is ze heel open en duidelijk in. Zij zeggen: de samenleving moet nu gericht zijn op het beschermen van de mensen die meehelpen deze pandemie te beƫindigen. Niet op degenen die het proberen tegen te werken."

Bondskanselier Schallenberg hoopt zo de vaccinscepsis in het land te bestrijden. Zwart: "De discussie is hier natuurlijk erg hevig. Er is een aanzienlijke groep mensen die zich niet wil laten inenten. Slechts 63 procent is volledig gevaccineerd. In de landelijke, conservatieve provincies, waar men niet zo veel vertrouwen heeft in de politiek, is het percentage nog lager. Maar je ziet ook dat het percentage van mensen dat erg ziek wordt van corona, juist daar in die regio's heel hard oploopt."

Geen einddatum

"De overheid wil niet dat die mensen ziek worden en de ziekenhuizen overbelast raken. Dus komt ze met deze strenge maatregelen. En het werkt. Dat is ook gebleken de afgelopen dagen. Toen bekend werd dat het allemaal strenger zou worden per maandag, liepen de vaccinatiecentra vol. Er waren lange rijen van mensen die toch maar die prik zijn gaan halen", aldus Zwart.

"Er is op dit moment nog geen einddatum genoemd. Het doel is dat het aantal besmettingen supersnel naar beneden gaat, maar ik zou er toch rekening mee houden dat dit minstens tot met Kerstmis van kracht blijft. Ik heb al meerdere Nederlandse eigenaren van hotels gesproken hier en die krijgen al de eerste belletjes en mailtjes van Nederlandse gasten die willen komen, maar zich niet willen laten vaccineren. Die mensen mogen dan niet in een hotel slapen en krijgen dus te horen dat ze maar beter hun boeking kunnen annuleren."

Wouter Zwart over coronamaatregelen Oostenrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie