Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten: gevaccineerden zijn toe aan versoepelingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten: gevaccineerden zijn toe aan versoepelingen

Donderdag komt het OMT bij elkaar om een spoedadvies op te stellen voor het kabinet vanwege de sterk stijgende besmettingscijfers. Over een week volgt de persconferentie. Verwacht wordt dat de versoepelde maatregelen worden teruggedraaid. “Ik denk niet dat het OMT eerder een verkeerd advies heeft gegeven”, zegt Marc Bonten bij 1 op 1.

Mochten de maatregelen als anderhalve meter afstand houden, minder mensen bij een bijeenkomst en het thuiswerken toch niet het juiste effect hebben om de opwaartse lijn te veranderen, dan zullen er “additionele maatregelen moeten worden genomen”. De arts-microbioloog Bonten en lid van het Outbreak Management Team benadrukt dat er “niet meer smaken” zijn behalve de vaccinatiegraad die nog opgekrikt kan worden.

“Ik verwacht persoonlijk dat er meer pogingen zullen worden gedaan om die laatste tien tot dertien procent te overtuigen dat ze zich toch laten vaccineren.” Een andere mogelijkheid is volgens het OMT-lid om aan alle maatregelen vast te houden tot aan het voorjaar van 2022. “Daar worden we ook niet blij van en zeker niet de 85 procent van de gevaccineerden. Die zijn ook toe aan versoepelingen.”

Vierde golf

Inmiddels zitten we volgens Marc Bonten officieel in de vierde golf, en dat een maand nadat in de persconferentie door Rutte officieel de afstandsregel werd losgelaten. “Het basisadvies om de anderhalve meter te handhaven stond in ons advies”, zegt OMT-lid Marc Bonten.

Het was een pakket aan maatregelen die het OMT adviseerde, waaronder ook de controle via de coronapas bij grote groepen. “Maar dan had die ook wel gehandhaafd moeten worden. Wij wisten niet van tevoren dat burgemeesters zouden zeggen dat onmogelijk zou zijn. Wij gaan als OMT niet over de uitvoering.”

Corona blijft

We zien hetzelfde gebeuren als in juni, zegt Bonten; na versoepelingen komt er een hele heftige piek. Alhoewel we nu minder ziekenhuisopnames hebben omdat meer mensen zijn gevaccineerd.

“Elk advies dat je geeft qua versoepelingen, is een sprong in het diepe. Je kunt nooit precies voorspellen hoe iets gaat uitpakken. Het is nooit uitgesloten dat je moet terugkomen op een besluit.”

Dat er regels blijven met deze vaccinatiegraad is volgens Bonten evident, omdat het virus met nieuwe varianten alleen maar besmettelijker wordt. “Of de vaccinatiegraad gaat omhoog of de maatregelen blijven.” Want één ding staat vast volgens hem: “Corona blijft, zoals de jaarlijkse griep. We krijgen het niet het land uit.”

Sven Kockelmann in gesprek met OMT-lid Marc Bonten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie