Podcast
EO

Gommers: 'Zicht op virus nog niet kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'Zicht op virus nog niet kwijt'

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt snel toe. Donderdag kwam daarom het OMT bijeen voor een vervroegd advies aan het kabinet. Volgens hoogleraar intensive care geneeskunde Diederik Gommers zijn we er nog op tijd bij, vertelt hij in de podcast Virusfeiten: “We zijn het zicht op het virus nog niet kwijt. Dat hebben we vandaag niet gehoord in het OMT.”

Video niet beschikbaar

Gommers is wel degelijk bezorgd over de oplopende cijfers. “Het unheimische gevoel wat we nu hebben, is dat als het zo blijft stijgen, dat er de komende weken toch een momentum komt. Dat kan volgende week al zijn, dat je moet zeggen: deze operaties kunnen niet. Of we moeten weer opschalen en dat zien de verpleegkundigen en dokters niet zitten.”

Diffuus verspreidingsbeeld

Volgens collega OMT-lid en hoogleraar virologie Marion Koopmans is het huidige verspreidingsbeeld diffuus: “Eigenlijk raken mensen nu overal waar ze samenkomen besmet. Er is niet één heel duidelijke plek aan te wijzen. Dus moet je het ook breder aanpakken.” Ook de lage vaccinatiegraad is niet duidelijk aan één regio of plaats toe te wijzen, vertelt Gommers: "Er zijn 33 steden in Nederland met een vaccinatiegraad onder de 75 procent. Dat is best wel verspreid.”

Bovendien zijn volgens hem de besmettingen van de afgelopen weken terug te zien binnen alle leeftijdsgroepen: “Dus ook weer in de oudere leeftijd. Dat is uiteindelijk omdat het vaccin niet voor 100 procent beschermt tegen ziekenhuisopname, maar voor 95 procent. Als de aantallen toenemen, dan zie je toch weer de ouderen naar het ziekenhuis komen.”

Koopmans bestrijdt dat de effectiviteit van de coronavaccins sterk afneemt: “Bij de alleroudste leeftijdsgroep neemt de effectiviteit een klein beetje af, maar dat zit nog steeds rond de 90 procent.”

Weer thuiswerken?

Op de vraag of volgende week het thuiswerken ingevoerd moet worden blijven Gommers en Koopmans op de vlakte. “We hebben vandaag (in het OMT) goed gesproken over een pakket maatregelen. De minister gaat er een goed besluit over nemen, maar ik kan niet voorspellen wat de details zijn.”

#4 - Besmettingen lopen op, maar het virus is nog niet uit zicht (S02) - Virusfeiten

Ster advertentie
Ster advertentie