Buitenland
VPRO

Koop een lot en win het huis van El Chapo

foto: EPA/Jose Pazos
  1. Nieuwschevron right
  2. Koop een lot en win het huis van El Chapo

Als je deze week mee deed aan de nationale loterij in Mexico, maakte je kans op een aantal bijzondere prijzen. In de strijd tegen georganiseerde misdaad werd door de Mexicaanse overheid een aantal huizen van oude kartelbazen aangeboden. Maar hoeveel invloed heeft dit op de strijd tegen de kartels?

Meteen luisteren: Koop een lot en win het huis van El Chapo

El Chapo

Het is niet een groot huis, een twee slaapkamer bungalow in Culiacán ter waarde van $180.000. Het ziet er normaal uit, dus op eerste gezicht zou je niet verwachten dat een van de grootste kartelbazen van zijn tijd, Joaquín 'El Chapo' Guzman, hier bijna werd opgepakt. In 2014 stond de politie voor een verstevigde deur terwijl Guzman, samen met een minnares, vluchtte via de geheime tunnel onder de badkuip. En nu, zeven jaar later, is het een van de prijzen in de nationale loterij.

Het 'Instituut om gestolen goederen terug te geven aan het volk' (indep) is een organisatie opgezet door de regering van president Andrés Manuel López Obrador. ''López Obrador is verkozen op een anti-corruptie platform en een van zijn eerste beslissingen was het vormen van dit instituut'', aldus Jan-Albert Hootsen, correspondent in Mexico. Deze organisatie maakte het woensdag mogelijk om meerdere huizen van kartelbazen en eigendommen verkregen uit corruptie te winnen, zoals een villa van oud kartelbaas Amado Carrillo, overleden in 1997, en een stadium box in het Azteca Stadium dat ooit is aangeschaft door de regering zelf.

Impact op kartels

Maar hoe groot is de impact van deze loterij op de kartels? Jan-Albert Hootsen zegt dat het weinig voorstelt. ''Het is vooral symboolpolitiek. Het zijn eigendommen van dode of gevangen kartelbazen, maar er zijn nog genoeg andere kartels en baronnen actief waar dit niks tegen doet.'' Mexico heeft nog veel problemen met kartels, zoals het grote Jalisco Nueva Generacion kartel dat nu veel macht heeft. En daar wordt met deze loterij weinig tegen gedaan. De strijd tegen deze kartels gaat niet goed en de moordcijfers blijven hoog in Mexico, ''dus president López Obrador heeft de goede publiciteit hard nodig''. De loterijtrekking vond plaats op woensdag, in de vooravond van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag. De anonieme winnaar van het huis van El Chapo zal binnenkort kunnen genieten van de bungalow, nu wel zonder ontsnappingstunnel.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie