Binnenland
KRO-NCRV

Legaliseren van drugs: 'Het verbod maakt dat het crimineel wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Legaliseren van drugs: 'Het verbod maakt dat het crimineel wordt'

De drugshandel groeit in Nederland, met alle drugsgerelateerde criminaliteit tot gevolg. Tv-presentator Jeroen Pauw vindt dat je hier als (recreatief) gebruiker best over na mag denken, maar hij legt de hoofdverantwoordelijkheid bij de overheid. "De criminaliteit ontstaat omdat het wordt verboden."

Duizenden lijntjes per dag

Uit recent rioolonderzoek blijkt dat er dagelijks zo'n 40.000 lijntjes cocaïne in zowel Amsterdam als Rotterdam worden gesnoven. Moet in de discussie over de aanpak van de drugscriminaliteit de verantwoordelijkheid niet meer naar de gebruikers verschuiven?

"Er is ooit besloten dit te verbieden en vanaf dat moment is het ongezonder geworden: niemand weet meer wat er in zit." Volgens talkshow-presentator Jeroen Pauw - die naar eigen zeggen recreatief drugs heeft gebruik - is een overheid die drugs verbiedt, medeverantwoordelijk voor de slechte kwaliteit van de middelen en het feit dat er nog steeds mensen sterven als gevolg van dit beleid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldwijde legalisatie

Daarnaast bestaat de criminaliteit die is ontstaan bij de gratie van het verbod. "Als koffie verboden wordt, dan zou daar ook criminaliteit ontstaan." Door drugs te legaliseren, het liefst wereldwijd, haal je het verdienmodel voor criminelen weg, denkt hij.

Mirjam Bikker is Tweede Kamerlid van de ChristenUnie en voert namens de partij het woord over drugsbeleid. Wat de partij betreft komt er een einde aan de normalisering van drugsgebruik. "De gebruiker draagt echt bij aan zware criminaliteit en milieuvervuiling. Iedere drugsdumping in een natuurgebied wordt veroorzaakt door iemand die gebruikt."

'Niet werkbaar'

De drugs uit de illegaliteit halen, is volgens het Kamerlid te laat. "Dat idee komt nog uit de tijd van Koos Koets, toen drugs nog gezellig was", zegt Bikker. "Inmiddels gaat het om internationale criminele netwerken die opereren van Zuid-Amerika tot China." Volgens haar is wereldwijde legalisatie "niet werkbaar".

Verdienmodel aanpakken

Volgens Kaj Hollemans is het tijd voor een radicaal andere aanpak. "Het verdienmodel van drugscriminelen kun je het beste aanpakken door de productie, de distributie en de verkoop van illegale drugs te legaliseren, te reguleren en te controleren", zegt de jurist die adviseur is op het gebied van wet- en regelgeving rond drugs.

Het legaliseren van de productie en verkoop biedt volgens Hollemans, die lid was van de Denktank MDMA, verreweg de meeste voordelen op het gebied criminaliteit, maar ook voor de volksgezondheid en het milieu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationaal draagvlak

"Als je het verdienmodel aanpakt, dan kun je het probleem aan de voorkant aanpakken in plaats van aan de achterkant", zegt Hollemans. Hij denkt dat daar internationaal draagvlak voor is en verwijst naar landen als Canada, Uruguay en sommige staten in de VS die op het gebied van legalisering van cannabis voorop lopen.

Het legaliseren van drugs in Nederland zou volgens misdaadjournalist in Limburg Bas Dingemanse geen einde maken aan alle criminaliteit eromheen. "Hier komt zoveel binnen via de havens. Bijna alles is voor export."

Stand.nl: In de strijd tegen drugscriminaliteit wordt te weinig naar de gebruikers gekeken

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie