Binnenland
NOS

Veertig burgemeesters pleiten in manifest voor effectievere aanpak drugscriminaliteit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veertig burgemeesters pleiten in manifest voor effectievere aanpak drugscriminaliteit

De overheid moet veel meer doen tegen ondermijnende criminaliteit, vinden bijna veertig burgemeesters die daarover een manifest hebben ondertekend. Ze willen dat het onderwerp hoog op de politieke agenda van het nieuwe kabinet komt te staan. Als er geen radicale verandering komt, verzandt Nederland in een ‘bananenrepubliek’, zeggen de burgemeesters bij Omroep Brabant. Wethouder Wijkveiligheid Greetje Bos van Breda noemde bij het NOS Radio 1 Journaal
de kernpunten van het manifest.

Het manifest is opgesteld door een aantal burgemeesters in Brabant en heeft in het hele land steun gekregen. Vooral in Brabant, en dan vooral in de grenssteden, is er veel overlast van zware criminaliteit.

De ondertekenaars willen dat er meer geld komt voor de politie, officieren van justitie en rechters. De 400 miljoen euro extra die is aangekondigd, is volgens hen onvoldoende. Ze vinden ook dat door lage straffen, het gebrek aan handhaving en hoge opbrengsten de drugshandel veel te aantrekkelijk is voor jongeren. Door het beleid is een soort ‘gouden roltrap’ gecreëerd die jongeren naar de georganiseerde criminaliteit brengt. Die moet volgens de burgemeesters worden afgebroken met meer geld voor jeugdwerkers en docenten. Die kunnen voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad komen.

De burgemeester vinden ook dat softdrugs gelegaliseerd moet worden. Het verbod op softdrugs maakt volgens hen de handel erin aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. Dat verdwijnt zodra zowel de verkoop van cannabis, als de levering aan de coffeeshop legaal is.

Ten slotte moeten burgers meer betrokken worden bij de bestrijding van de criminaliteit. Ze zouden, als oren en ogen in de wijk, de telefoon moeten pakken en Meld Misdaad Anoniem of de wijkagent bellen als ze denken dat er iets niet in de haak is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie