Buitenland
VPRO

Tsjechië in de ban van pittige chips

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Tsjechië in de ban van pittige chips

Voor de lol een chipje eten dat zo pittig is dat je het vast moest houden met rubberen handschoenen. Op sociale media staat het vol met Tsjechische jongeren die zich aan deze uitdaging wagen. Maar niet iedereen is blij met de extreem pittige chips. Journalist Laura Postma vertelt in Bureau Buitenland over deze nieuwe hype in Tsjechië.

Video niet beschikbaar

Te pittig voor blote handen

De 'Hot Chip Challenge' is simpel: eet een chipje dat zo pikant is dat je bij aankoop rubberen handschoenen krijgt om het op te pakken, film het proces en zet het op sociale media. Het idee erachter? Laten zien dat je het (zo lang mogelijk) volhoudt. In Tsjechië gaan veel jongeren de uitdaging maar al te graag aan. De extreem pittige chips leiden tot filmpjes met heftige reacties op de pittigheid die viraal gaan op Tiktok, Youtube en Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gezondheidsproblemen

Ondanks de populariteit onder Tsjechische jongeren is het extreem pittige chipje een omstreden product binnen de EU geworden. Het is namelijk niet geheel onschuldig: door de pittigheid kan het eten van de chips leiden tot gezondheidsklachten, zoals een verhoogde bloeddruk of tijdelijk stemverlies. De voedsel- en warenautoriteiten en het Ministerie van Landbouw in Tsjechië hebben daarom een verbod opgelegd gekregen op de verkoop van het product.

Nieuwe variant

De Tsjechische producent probeert het verbod aan te vechten. De chips zou alleen natuurlijke hete pepers bevatten die veilig zijn voor consumptie en de doelgroep van de chips zouden voornamelijk volwassenen zijn.

In de tussentijd heeft het een nieuwe -minder pittige- variant op de markt gebracht. De vraag is natuurlijk wel hoe lang de ‘Hot Chip Challenge’ met dit minder spannende chipje zal blijven voortbestaan.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie