Buitenland

'Verwacht geen persoonlijke woorden bij de uitvaart van Elizabeth'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verwacht geen persoonlijke woorden bij de uitvaart van Elizabeth'

De uitvaart van Queen Elizabeth II zal maandag vol zijn van symboliek, maar zonder persoonlijke noot. Dat denkt Joost Röselaers, oud-predikant van de Nederlandse kerk in Londen, zo zegt hij in De Ongelooflijke Podcast. Volgens theoloog Stefan Paas kan juist het onpersoonlijke 'diep emotioneel' zijn.

#104 - De religieuze betekenis van Queen Elizabeth II (met Beatrice de Graaf, Joost Röselaers en Stefan Paas)

Volgens Röselaers heeft de uitvaart van prins Philip – Elizabeth's echtgenoot – vorig jaar laten zien hoe de begrafenis aanstaande maandag zal verlopen: "Het was heel statig, met prachtige rituelen en esthetisch een genot om naar te kijken. Je zult ook bij Elizabeths uitvaart de mooiste muziek horen en prachtige teksten uit de traditie."

Geen persoonlijke woorden

Op Elizabeths uitvaart, die volgens Röselaers al dertig jaar klaarligt, zullen naast deze liturgische symboliek geen persoonlijke woorden over Elizabeth klinken. "Dus niet dat de kleinkinderen gaan vertellen 'oh met oma kon ik altijd zo leuk ijsjes kopen in Schotland en ze kon zo leuk breien'", aldus Röselaers.

Elizabeth deed volgens Röselaers tijdens haar leven bewust geen moeite om te tonen dat ze menselijk was en toonde in het openbaar geen enkele affectie naar haar familie: "Ze verwees altijd naar iets anders, iets transcendents: de staat en God. Ze cijferde zichzelf helemaal weg."

Röselaers, die als predikant zelf ook vaak begrafenissen begeleidt, stelt dat een dergelijke uitvaart diepaangrijpend kan zijn. "Soms zijn begrafenissen in deze geseculariseerde tijd misschien ook wel té persoonlijk, dat je tien toespraken hebt over hoe geweldig iemand is."

Diep emotioneel

Vaste gast Stefan Paas vindt dat in een begrafenis als die van Elizabeth een enorme gelaagdheid en schoonheid zit. "Het trivialiseert niet snel, wat je natuurlijk wel snel hebt bij uitvaarten waar het individu zo centraal staat." Dit betekent volgens Paas niet dat de uitvaart zonder emotie zal zijn, maar dat het om een ander soort emotie gaat: "Emoties die alles te maken hebben met het verhevene en jezelf onderschikken, dat is ook diep emotioneel."

Ster advertentie
Ster advertentie