Buitenland
EO

'Elizabeth benaderde de status van een heilige'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elizabeth benaderde de status van een heilige'

Predikant Joost Röselaers, vijf jaar hoofd van de Nederlandse kerk in Londen, vond de donderdag overleden koningin Elizabeth een heel bijzondere vrouw. Hij ontmoette haar één keer, bij een kerkdienst in de St. Pauls kathedraal in Londen. "Wij protestanten hebben niets met heiligen maar ze benaderde de status van een heilige. Er gebeurde iets als ze aanwezig was."

foto: EPA Theresa Suarez

Elizabeth was liefst zeventig jaar staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar ook hoofd van de Anglicaanse kerk in Engeland. Volgens Röselaers was ze een diepgelovige vrouw, die haar koningschap als "door God gegeven" zag. "Daarom wilde ze ook nooit stoppen. Ze geloofde in een God die haar geroepen heeft. Ze voelde ook een sterke verwantschap met Christus. De offers die ze brengt. Dat is haar voorbeeld."

De koningin stond ook voor de Britse identiteit. "In haar kleding, in het geen emoties tonen", aldus Röselaers. "Ze had waardigheid, hield van rituelen en tradities. Ze was excentriek en had ook een buitengewoon gevoel voor humor."

Charles

Koningshuisdeskundige van EO-programma Blauw Bloed Tirza van der Graaf denkt dat de Britse bevolking haar zoon Charles wel als koning zal omarmen. "Er is veel gebeurd in zijn leven en vaak werd gezegd dat kleinzoon William het wel zal overnemen, maar ik denk dat de Britten Charles zullen gaan accepteren."

Ook zal het de manier van invulling van het koningschap iets kunnen veranderen, denkt zij. Zo spraken de prinsen William en Harry onlangs openlijk over wat de vroege dood van hun moeder Diana voor impact op hen heeft gehad. Charles zal daarin meegaan, verwacht Van der Graaf. En Röselaers verwacht een 'activistische koning Charles' die wil strijden voor duurzaamheid, een thema dat hem aan het hart gaat.

Engeland houdt de adem in over de gezondheidstoestand van the Queen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie