Buitenland

Cholera-uitbraak in Haïti vervijfvoudigd

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cholera-uitbraak in Haïti vervijfvoudigd

De cholera-uitbraak in Haïti is sinds vorige maand vervijfvoudigd. De uitbraak wordt steeds heviger door het aanhoudende bendegeweld. Ellen van der Velden, operationeel manager Haïti bij Artsen zonder Grenzen, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Cholera-uitbraak vervijfvoudigd

Bendes

Cholera kan ernstige diarree en uitdroging veroorzaken. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt makkelijk overgedragen bij gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. In het land zijn beide schaars. Haïti is een van de armste landen ter wereld en lijdt al jaren onder corruptie, geweld en natuurrampen. Gewelddadige bendes strijden er de laatste tijd om de controle over de hoofdstad en duizenden mensen lijden honger. Niet alleen in Haïti komt cholera voor, maar de uitbraak groeit in Haïti wel het snelst.

Waterleiding vernield

Van der Velden vertelt dat Haïti gebukt gaat onder ernstig bendegeweld. "Dat betekent dat op heel veel plekken de waterleiding kapot is gegaan en gemaakt. Die kunnen niet gerepareerd worden, omdat monteurs niet in gevaarlijke omstandigheden kunnen werken. Als je door de stad rijdt en vooral door de armere en dichtbevolkte wijken, zie je overal bendeleden achter nieuw gebouwde muurtjes zitten. Vaak met automatische wapens in de hand. Dat maakt het voor de inwoners van die wijken ontzettend lastig om naar hun werk te gaan of eten te kopen. En daarbij komt ook het cholera probleem", legt van der Velden uit. "Voor ons is het heel belangrijk dat humanitaire hulp zonder wapens worden verricht. Maar het moet voor onze mensen wel veilig zijn en daarom maken we afspraken met de bendes en overheid", eindigt van der Velden.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie