Binnenland

Waarom jij een dag zonder OV moet: 'Genoeg is genoeg'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom jij een dag zonder OV moet: 'Genoeg is genoeg'

Wil je morgen met het openbaar vervoer reizen, dan kan dat niet. In het hele land wordt morgen gestaakt in het stads- en streekvervoer. Het is een actie van de vakbonden voor een beter pensioenstelsel. "Dit zware middel is hard nodig. De mensen zoeken maar ander vervoer", zegt Henri Janssen van vakbond FNV Spoor in Radio EenVandaag.

De vakbonden proberen met stakingen de druk op te voeren; afgelopen maart werd er ook al gestaakt in het OV. Toen ging het om ‘slechts’ 66 minuten tijdens de ochtendspits. En nu dus de hele dag, in het hele land. Om chaos te voorkomen op Schiphol besloot de rechter gisteren dat er wél treinen moeten rijden tussen het vliegveld en Amsterdam.

'Mensen kunnen het niet aan'

Henri Janssen is er zich bewust van dat reizigers ernstige hinder ondervinden van de stakingen. “De medewerkers in het OV staan 24/7 en 52 weken in het jaar paraat voor hun reizigers en dat doen ze met ontzettend veel bezieling en passie. Maar genoeg is genoeg. We willen dat onze mensen met 66 met pensioen gaan en niet 15 maanden later. De mensen kunnen het fysiek niet aan."

En als er niet geluisterd wordt in Den Haag? Janssen: "Alle vakbonden hebben aangegeven dat er verder gestaakt zal worden als er geen oplossing komt. De actiebereidheid is zo gigantisch groot."

Mentaal en fysiek zwaar

Lucia Van der Meulen werkt als conducteur in Den Haag en omstreken. Ook zij zal het werk morgen neerleggen en hoopt daarmee de politiek in beweging te brengen. Over haar werk is ze niet ontevreden, maar mentaal en fysiek is het zwaar. Zo zijn er bij Van der Meulen door het werk problemen ontstaan met haar gewrichten. "Ik loop al 8,5 jaar met twee kunstheupen. Je moet je voorstelen dat we constant over een bewegende ondergrond lopen. En dat niet alleen: we hebben ook dubbeldekkers. Dus dan ben je ook veel bezig met trappen beklimmen."

Zelf moet ze nu doorwerken tot drie maanden na haar 67ste en dat vindt de conducteur echt te lang. "Ook mentaal is het zwaar. Als je bijvoorbeeld een aantal aanrijdingen hebt gezien of te maken krijgt met agressie. Ik heb zelf ook het nodige meegemaakt."

Veel begrip voor staking

Bijna 60 procent van het EenVandaag Opiniepanel heeft begrip voor de OV-staking. "Het zijn natuurlijk de reizigers die echt hinder ondervinden", zegt Joyce Boverhuis van het panel. "Maar ook de mensen die wekelijks met het OV reizen en de werkenden in die groep hebben evenveel begrip voor de acties."

Voor de algemene stakingen heeft driekwart (74 procent) van de ondervraagden begrip. Ze vinden het goed dat er meer druk gezet wordt op het pensioenoverleg met het kabinet. Tweederde (69 procent) van de ondervraagden wil dat de AOW-leeftijd voorlopig 66 jaar blijft.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie