Binnenland
BNNVARA

Egels tellen is essentieel: zo breng je ze in kaart!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Egels tellen is essentieel: zo breng je ze in kaart!

Al een aantal jaar gaat het niet goed met de egel. Daarom wil de zoogdierenvereniging beter in kaart brengen in welke gebieden wel en geen egels huisvesten. Dat gebeurt onder andere in het weekend, 16 en 17 september, tijdens de jaarlijkse egeltelling. Vroege Vogels loopt mee met student toegepaste biologie Fabienne Claassens, die voor haar studie de egels in Vlaardingen onderzoekt.

Egeltelling

Claassens woont in de stad, die aan de westkant van Rotterdam ligt. Ze merkte op dat er weinig egels werden gemeld. Voor haar studieproject besloot ze daarom de egels van Vlaardingen te tellen.

Twee keer per week gaat ze 's avonds met haar schoonvader de wijken door. Daar telt ze niet alleen de egels zelf, maar ook de regenwormen, slakken, kevers en andere insecten die bij de egel op het menu staan. Zo kan ze een beeld vormen van hoe egelvriendelijk de wijk is, en wat de gemeente eventueel nog zou kunnen verbeteren.

Egels tellen

"Tot nu toe vinden we er op de meeste avonden wel vier of vijf, dat stemt me wel positief", zegt Claassens. Om een echt goed beeld te krijgen, moet ze nog wél even door met tellen. "Ik wil precies weten waar ze zitten. De stad is best geschikt voor egels, er zijn hier bijvoorbeeld geen dassen, de vijand van de egel. En er is ook best veel eten beschikbaar. Maar er worden wel veel egels platgereden, tuinen worden belegd met tegels en mensen sluiten hun tuin hermetisch af waardoor hun leefgebied kleiner wordt.

Kortom, om in kaart te brengen waar de egel nog wat hulp nodig heeft, zijn er meer gegevens nodig. Geef dit weekend je waarneming door. Hoe je dat kunt doen, kun je hier lezen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie