Binnenland
KRO-NCRV

Energie-voorman vreest sluiting industrieën door gascrisis

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Energie-voorman vreest sluiting industrieën door gascrisis

Als de gascrisis doorzet, kunnen verschillende industrieën het wel eens moeilijk krijgen deze winter. Dat zegt Hans Grünfeld, de voorman van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), bij 1 op 1. "We krijgen mogelijk te maken met een probleem in de levering van plastic producten die we dagelijks gebruiken."

Al zeven keer dit jaar ging de gasprijs op z'n kop. Met 160 euro per megawattuur heeft die inmiddels een historisch hoogtepunt bereikt. Dat raakt in eerste instantie aan de energierekening van de mensen thuis, erkent ook Grünfeld, die namens de grootgebruikers spreekt. "De huishoudens, die hier niets aan kunnen doen en straks een hogere rekening krijgen, hebben terecht de grootste prioriteit van het kabinet."

Die huishoudens moeten volgens Grünfeld dan ook ruimhartig gecompenseerd worden. "Mensen in slecht geïsoleerde huurhuizen zullen financieel beschermd moeten worden."

Gevolgen voor industrie

Maar ook de industrie zit volgens de energie-voorman niet zonder zorgen. "De reserves voor laagcalorisch gas, dat in huishoudens wordt gebruikt, zijn voor tachtig procent gevuld. Maar bij het hoogcalorisch gas dat in de industrie wordt gebruikt, gaat het om dertig procent."

De consument gaat daar vanzelf iets van merken, stelt Grünfeld. "Als het tegenzit, zal met name de chemische industrie de productie moeten afschalen of zelfs helemaal moeten sluiten. Als het aanbod krimpt, zal de prijs van alledaagse plastic producten stijgen."

Productiestop

Moeten we dan vrezen voor een grootschalige productiestop? Daarover is Grünfeld nog niet in paniek. "Ik verwacht dat aanbieders als Rusland en Noorwegen meer gas zullen gaan leveren. Zij hebben immers ook geen belang bij een verstoring in de gasmarkt." Maar, waarschuwt hij: "de kosten van de hogere prijzen van komende winter zal iemand moeten betalen en in de meeste gevallen zal dat toch de consument zijn."

Nu de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid wordt, is Nederland meer en meer afhankelijk van buitenlandse aanbieders. "Daarom kunnen we ons geen slechte verhouding met Rusland permitteren", verzekert Grünfeld. "Hoe begrijpelijk het ook is dat die verhoudingen de afgelopen jaren verslechteren."

Volgens de VEMW-directeur profiteert Rusland op dit moment van de verdeeldheid in Europa. "We moeten als Europa met één stem spreken. Op dit moment doen we dat niet en daar maakt Poetin gebruik van."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie