Binnenland
AVROTROS

Geen eten en drinken in noodopvang Ter Apel: 'Mensen hebben honger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen eten en drinken in noodopvang Ter Apel: 'Mensen hebben honger'

Het Rode Kruis zegt dat de asielzoekers die in tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen niet goed worden verzorgd. Ze krijgen niet te eten en geen water. Het Rode Kruis heeft besloten de tenten binnen enkele dagen weer af te breken. "Het is er echt onveilig", reageert hoofd nationale hulp Heleen van den Berg van het Rode Kruis bij Humberto.

Rode Kruis maakt zich zorgen over situatie Ter Apel

Van den Berg schetst de situatie die ze gisteravond zag toen ze aanwezig was in Ter Apel. "De hekken waren dicht, daarachter staan onze 40 tenten. Mensen probeerden van buiten de hekken op het terrein te komen, zodat ze in de tenten konden. Maar omgekeerd konden de mensen in de tenten er dus ook niet meer uit. Het was een chaotische, onduidelijke chaos."

Onmenselijk

"Het is er echt onveilig", verzucht Van den Berg. "We horen verhalen over geweldsdelicten, opstootjes. Als je lang niet hebt gegeten en geslapen, ben je licht ontvlambaar. Die tenten kunnen we slecht onder controle houden, want er is weinig toezicht."

"Dus zijn er spullen gestolen. Er kwamen mensen aar mij toe of ik nog een slaapzak voor ze had. Andere mensen waren bijvoorbeeld hun bril kwijt."

Geen eten en drinken

Door die onveilige situatie, werd er besloten ’s nachts en ’s ochtends geen eten en drinken uit te delen. Daar trekt het Rode Kruis een grens, zegt Van den Berg. "Die tenten waren al onder onze humanitaire standaarden. Als die situatie verder verslechtert door het ontbreken van eten en drinken, dan moeten we met elkaar een grens stellen en een langetermijnoplossing van het Rijk vragen. Die moet vandaag beginnen, om mensen menswaardig te kunnen ontvangen."

Dat betekent niet dat het Rode Kruis onwelwillend is, benadrukt het hoofd nationale hulp. "Wij willen mee doen aan de oplossing. Maar die tenten zijn geen oplossing. Want was is de volgende stap? Tenten buiten het terrein? Dit moet stoppen. Er moet een oplossing vanuit het Rijk komen."

Rode Kruis lang

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie