Binnenland
AVROTROS

Directeur Rode Kruis: ‘Kies niet voor uitsluiting, maar voor medemenselijkheid'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Rode Kruis: ‘Kies niet voor uitsluiting, maar voor medemenselijkheid'

Het Rode Kruis is een neutrale, humanitaire noodhulporganisatie. Een stemadvies zal dus nooit worden gegeven. Toch roept directeur Marieke van Schaik in Humberto om verstandig te kiezen: ‘Kies niet voor uitsluiting, maar voor medemenselijkheid’.

Een dergelijk opiniestuk publiceert een organisatie als Het Rode kruis niet vaak. “Wij zijn een neutrale organisatie en bemoeien ons niet met de politiek. Tegelijkertijd kijken we wel naar de humanitaire kant van de zaak en feit is dat we nu in de coronacrisis zitten. Die crisis heeft grote impact op veel mensen, dus vonden we het belangrijk om dit geluid te laten horen”, vertelt Marieke van Schaik.

Schrijnende telefoontjes

De pandemie heeft volgens Van Schaik laten zien dat er heel veel kwetsbaren zijn die je niet hoort. “Wij vinden het belangrijk dat mensen aan hen denken. Dat zijn groepen die je niet ziet en hoort, maar door deze crisis nu wel bovenkomen als echt heel kwetsbaar. De telefoontjes die we krijgen zijn schrijnend, mensen hebben het mentaal echt moeilijk. Als Rode Kruis vinden we dat we moeten blijven kijken naar de mensen die we niet zien en horen.”

Het lijkt Van Schaik een goed idee om na de coronacrisis meer in te zetten op preventie. “Een euro geïnvesteerd in preventie levert zeven euro op. We moeten dus goed kijken welke kwetsbaarheden we zien in onze samenleving. Hoe willen we daarmee omgaan? En hoe willen we onze samenleving daarop inrichten?

Klimaatcrisis is ook een probleem

Tot slot richt niet alleen de pandemie veel schade aan, ook de klimaatcrisis is een serieus probleem. “Dat zijn zaken die ons allemaal raken. We moeten dus niet alleen aan onszelf denken, maar ook aan onze medemens”, stelt Van Schaik.

Marieke van Schaik

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie