Binnenland
NOS

Ondertekende brief studentencorps teken van cultuurverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondertekende brief studentencorps teken van cultuurverandering

Na de vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken die mannelijke leden van het Amsterdamse Corps deden, is een brief opgesteld. Vrouwelijke leden vertellen hierin klaar te zijn met het gedrag, 270 andere leden ondertekenden de brief. Karlijn de Blecourt is van het Team Preventie van Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag van Rutgers en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

270 leden ondertekenen brief tegen seksisme binnen Corps

Tij is aan het keren

Blecourt vertelt waarom het bijzonder is dat de brief zo vaak is ondertekend. 'Ik denk wel dat het en teken is dat er iets aan het veranderen is. Voorheen wilde het Corps dingen intern oplossen en dat dit naar buiten komt en door zo'n grote groep ondertekend wordt betekent wel dat het tij aan het keren is. Ook betekent het dat er ruimte is voor een weerwoord. In de eerste instantie zagen we alleen maar vrouwen de brief ondertekenen, maar ik zie nu ook mannen hun steun betuigen. Dat het gebeurt is uitermate treurig en ernstig, maar dat het weerwoord komt en de aandacht die het krijgt vind ik wel een positief teken,' zegt Blecourt.

Apenrots

'Wat wij zien in onderzoek is dat als je mensen 1 op 1 spreekt, ze een gelijkwaardige relatie willen. Maar in groepsdynamiek voelen mannen de behoefte hun mannelijkheid te bewijzen door gewoon stoer te doen over het objectiveren van vrouwen en haatdragend te zijn naar vrouwen, waarbij je machopunten verdient waarmee je op je apenrots klimt. Eigenlijk zeg je daarmee dat vrouwen niets waard zijn en wij mannen hebben de macht. Ze bevestigen hun machtspositie.' Aldus Blecourt. Ook zegt ze dat tien jaar geleden zo'n brief als deze nooit zo vaak was ondertekend.

'Sinds de metoo beweging is dit op gang gekomen. Studentenverenigingen zijn niet van de vuile was ophangen en willen dit soort zaken vaak intern oplossen, maar nu ze het toch zo hebben gedaan zie je dat ze wel heel veel steun ontvangen van andere studentenverenigingen.' Eindigt Blecourt.

item corps

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie