Binnenland
KRO-NCRV

Angst dat aanpak groeiend aantal daklozen verzandt in bureaucratie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Angst dat aanpak groeiend aantal daklozen verzandt in bureaucratie

Er zijn grote zorgen dat door de inflatie en de financiële crisis weer meer mensen op straat komen te staan. Ondertussen stelt het kabinet tot doel dat iedereen in 2030 een dak boven het hoofd heeft. Maar echt concrete afspraken ontbreken, zegt Marlies Filbri, die op straat werkt, bij Spraakmakers.

Het aantal daklozen lijkt afgelopen jaren iets te stabiliseren, maar Marlies Filbri van belangenorganisatie Het Straatconsulaat in Den Haag maakt daar een kanttekening bij. Dat gaat om officiële cijfers. Wie bij vrienden of familie slaapt, wordt niet meegenomen, net als mensen boven de 65 jaar, maar ook EU migranten die dakloos zijn en vrouwen in de vrouwenopvang. "Ik zeg het even omdat die cijfertjes dus eigenlijk niks zeggen over de hoeveelheid mensen die echt dakloos zijn." Niemand heeft deze mensen goed in beeld, benadrukt ze.

Ook verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft "geen andere cijfers" dan deze officiële cijfers. "Inderdaad weet ik dat die definitie krap is. Daarom hebben we ook aangekondigd bij de Kamer: misschien moeten we die definitie ook aanpassen zodat we beter zicht krijgen op naar het werkelijke aantal."

Over het randje vallen

Filbri verwacht dat meer mensen op straat komen te staan. "Je ziet dat mensen die dakloos worden vaak een achtergrond hebben van jarenlang tegen een bestaansminimum aan leven. En we weten allemaal dat het momenteel een stuk moeilijker is met de hoge energieprijzen en voedselprijzen. Dus de verwachting is inderdaad dat er meer mensen over het randje kunnen vallen."

Onderdeel van de nieuwe plannen van het Kabinet is het afbouwen van de opvanglocaties. Geen onlogische keuze, vindt Van Ooijen. "We willen zeggen: 'We gaan je niet als eerste opvangen in een opvang, maar eerst een woning voor je zoeken'. En ja, dat betekent dus dat als het effectief is, je inderdaad ook minder opvanglocaties gaat krijgen."

Het begin van het leven

Filbri vindt dat er een "fundamentele verandering" noodzakelijk is om dakloosheid aan te pakken. Daarin staat ze op een lijn met de bewindspersoon. Maar ze maakt zich wel zorgen. "Het is een heel ambitieus plan. Wat betekent dit voor de uitvoering?" Ze ziet dat gemeentes al veel op hun bord hebben en vindt dat er echt "veel scherpere afspraken" gemaakt moeten worden.

Dat erkent Van Ooijen. "Ik merk inderdaad wel dat de gemeenten wat terughoudend zijn om vol op deze nieuwe aanpak in te zetten." Hij vertelt dat hij hierover veel gesprekken heeft. Ja, het is ambitieus, dat ziet hij ook. Maar dat is niet anders. "Maar het is niet zo maar een wens, het gaat over mensen die dakloos zijn. Dit is geen nice to have, maar een need to have. Hier begint het leven bij."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie