Binnenland
BNNVARA

Doe mee met onderzoek naar plastic in meerkoetnesten

foto: Vroege Vogels/Mariet van Vugtfoto: Vroege Vogels/Mariet van Vugt
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee met onderzoek naar plastic in meerkoetnesten

Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn. Aan zijn onderzoek kan iedereen meedoen. Graag zelfs, want aldus Hiemstra is: "Meer koet, meer beter", zegt hij in Vroege Vogels.

#5 - VVEAD: De meerkoet broedt nu volop. Waar maakt-ie z'n nest eigenlijk van? - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

In Vroege Vogels en andere dieren staat de meerkoet centraal. Elegant, zwart in het pak, met een witte snavel en een witte plek op z’n kop. De meerkoet broedt nu volop, ook in de stadsgrachten, waar ie z'n nest vaak bouwt van plastic afval, van mondkapjes tot zonnebrillen.

Auke Florian Hiemstra doet onderzoek aan meerkoetnesten en duikt samen met Anneke Naafs in de wereld van deze fascinerende vogel. Kunnen ze niet vliegen of is dat een mythe? Remco Daalder, auteur van het boek De Meerkoet, legt uit hoe dat zit en vertelt smakelijke anekdotes over de meerkoet.

50 rietjes per nest

Meerkoeten zijn de zwarte watervogels met witte snavels die je in overvloed aan de waterkant ziet. Vroeger bouwden deze vogels hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Soms wel meer dan 50 stuks per nest.

Ook afzetlinten zijn in trek, snoeppapiertjes en het folie om sigarettenpakjes - zelfs cocaïne-envelopjes en telefoon-oortjes worden gebruikt. Maar waarom gebruiken meerkoeten ons afval als nestmateriaal?

Dan maar plastic

Misschien is het simpelweg dat als ze niks natuurlijks kunnen vinden; dat ze dan maar plastic gebruiken. Maar misschien verzamelen ze dit nieuwe materiaal ook wel met opzet; en brengt het voordelen met zich mee. Plastic is een enorm sterk materiaal bijvoorbeeld. Maar of zo'n voordeel opweegt tegen de nadelen, dat is nog maar de vraag.

Kan dat plastic geen kwaad voor de jonge meerkoetjes die straks in dat nest uit hun ei komen? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis wil er alles over weten. En daar heeft hij hulp bij nodig.

Nederland is meerkoetenland

"In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen heeft wel een paartje in de buurt", legt Hiemstra uit, "Door af en toe een foto van het nest te maken kun je ons enorm helpen." Door die foto's, en de antwoorden op enkele korte vragen, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.

Samen met het natuurplatform Waarneming.nl heeft hij een website opgezet, waar iedereen alle informatie kan vinden en je foto's kan uploaden. Zo draag je bij aan kennis over de meerkoet en de impact van ons zwerfvuil. "Waar broedt een meerkoet op bij jou in de buurt?", Hiemstra is benieuwd.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie