Binnenland
EO

Protestantse Kerk omarmt klimaatoproep: 'grondnotie van christelijk geloof'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protestantse Kerk omarmt klimaatoproep: 'grondnotie van christelijk geloof'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is blij met de klimaatoproep die ruim tweehonderd theologen en christelijke organisaties deze week in een open brief deden. Dat zei de voorman van het kerkgenootschap, scriba René de Reuver, in Dit is de Dag: "Deze brief zet een dikke streep onder een van de grondnoties van het christelijk geloof."

Video niet beschikbaar

In de open brief pleiten de gelovigen voor een duidelijke voortrekkersrol vanuit de PKN in de strijd tegen klimaatverandering. "Als je over vijftig jaar terugkijkt, staan we nu op een scharnierpunt in de tijd. Wij roepen de kerk op om meer te doen dan we nu doen", zegt initiatiefneemster van de brief theoloog Rozemarijn van ’t Einde. Volgens haar zijn er nog veel stappen te zetten door de kerk. "Het gaat om helderheid scheppen. Er zijn eigenlijk maar weinig groepen echt eerlijk over de klimaatcrisis. Dat is het beginpunt: het gaat ons enorm aan het hart. Het gaat nog niet om verantwoordelijkheid en schuld. Dat veel meer aan de kaak stellen is belangrijk."

Volgens De Reuver past zorg voor de aarde en bescherming van het klimaat juíst bij gelovigen. "De aarde is ons toevertrouwd, ook om hem te bewaren. Om hem aan onze kinderen na te laten, op z'n minst zo goed als dat we hem zelf toevertrouwd hebben gekregen. Dat wordt door deze brief onderstreept, vanuit de urgentie waar we ons nu in bevinden."

Signaal richting overheid

De briefschrijvers roepen de Protestantse Kerk ook op om een duidelijker signaal richting de politiek te geven. Van 't Einde maakt een vergelijking met de vluchtelingencrisis. "Toen is er vanuit de PKN een best stevig signaal richting de overheid gegaan. Datzelfde gebeurt niet bij het klimaat. Terwijl dat nog veel groter is, zeker als je bedenkt dat het grootste aantal vluchtelingen door klimaat komt."

De Reuver erkent het belang van het diplomatieke drukmiddel, maar volgens hem gebeurt dit al: "Wij zwengelen dat aan, in het verband van de Raad van Kerken. Dan is dit een heel belangrijk punt. In het gesprek met de overheid staat klimaat altijd prominent op het lijstje. Ook in onze internationale verbanden wordt via de connecties die we hebben dit punt aan de orde gesteld."

Ster advertentie
Ster advertentie